39weeks + 5days

Baby baru masuk laluan sikit, tapi due jumaat ni, kalau still tak bersalin memang kena serah diri dekat hospital.. Ada tips tak supaya baby cepat masuk laluan?#firstbaby #firstmom

14 Balas

Ini yg sy belajar dari gentle birth.. Ibu tak perlu risau kalau dah dekat due atau dah due sekalipun tapi baby belum masuk jalan atau belum ada tanda bersalin. Due hanyalah jangkaan. Secara alaminya bila dah ada contraction nanti baby akan masuk laluan dengan sendiri. baby akan keluar secara naturalnya bila dia nak keluar. Konsepnya bila ada contraction, ada surge itulah tanda nak bersalin. Yang penting ibu jaga emosi dan jangan stress. Bila ibu stress baby akan rasa dan akan jadikan baby stress sama. Buat deep breathing untuk tenang. Boleh search pasal natural inducer dekat youtube kalau nak ransang baby utk keluar awal. InsyaAllah tak lama dah tu baby nak keluar. Bila mindset ibu dah sedia InsyaAllah baby pun dah bersedia nk jumpa ibu 😉banyakkan buat benda yg boleh happykan ibu utk ransang hormon gembira

Baby sronok dduk dlm perut lgy tue..🤭🤭Xpe mommy.. Buat exercise stiap hri.. Bila msaye baby bg tnda jgk.. Sya pon sama jgk baby bg contraction Kjp2 je blm trun tanda lgy.. Saya dh buat mcm2 dh..baby nk dduk dlm perut ibu dia lgy.. Moga diprmudahkn urusan kita yea..aminnn

Sya dlu due 16/12/21 tapi baby kluar 20hb 12 ,, Doktor bagi masa smpai 25hb kalau tak kluar suru serah diri .. Syukur 20hb baby mau kluar ,, Puan pujuk2 Baby .. Ckp best kat dlm perut tuhh tapi best Lg d dunia luar 🤭🤭

Cuba mommy buat excercise jalan itik atau squat… selalu doc akan bagi tarikh serah diri kalau baby xnk keluar lagi.. mcm sy due 22/5 tp doc bg tarikh serah diri 30/5..

Ada gdm ke? Sbb klu normal, slalu dktr bg extend 7 hari dari tarikh edd, tp kena mai kk hari2 check jantung bby. Lps dari tu baru serah diri.

Maaf nak tanye, BSP tu ape ye? First pregnant and baru 4weeks heheh. Tak tahu apa apa ni sedang belajar dari momi kat sini semua

saya buat squatting masa anak ke-3. Alhamdulillah, baby kjp je da keluar. tak smpai 1 jam dalam lr.

Boleh bersama ngn suami bila dh hjg2.. Sebab air mani suami boleh bt kontraksi

kerapkn bersama dgn suami,mencangkung lama2...ni yg sy slalu amalkan...insyaAllah...menjadi..

minum air kelapa muda insyallah sebab sya amalkn air kelapa muda bby kuar awl DRI due