Petua Turun Kuning Baby

Baby 7days. Kuning makin meningkat. Sudah cecah 233 bacaannya. Susu ibu kuat minum. Berak dan kencing pun kerap. Tolong share tips please. Penat la hari² nak pi KK. Weekend pun kena pergi. Mengurut badan pun kena schedule semula. #SeriusTanya

19 Balas

ada tukang urut pernah share tip mandikan baby dgn rendaman air teh 88 tu, kitorang xsempat try Alhamdulillah kuning baby dah turun. . tp mak sy sempat suruh amal mandikn baby dgn air rebusan misai kucing kalo xslh sy. ni je yg sy sempat buat + minum air misai kucing tu juga, jd mak ckp baby pun dpt minum air tu melalui susu bdn kita. . kalo nk mix susu bole try lactogen, sy buat ni sb baby sempat kena tahan nursery jd dah stat minum fm + masatu sy bengkak susu.

2mo ago

Saya fully bf. Sampai doctor suruh menyusu sejam sekali. 2 minggu kena kuning sampai berat turun. Alhamdulillah anak dah nak setahun dah. Throwback je sis

Saya taknak duduk hospital. Sanggup sewa uv light dekat rumah 6 hari RM270 yang paling murah saya jumpa. Alhamdulillah. Baby kuning sampai 2 minggu lebih je. Kalau ada duit lebih, cari la klinik yang terdekat yang ada sewa uv lamp. Sebab saya check di google sangat mahal😭😭 & susu karihome pun membantu. Beli yang kecil dulu pun okay. Tapi kena try & error. Susu kambing sebenarnya panas and boleh buT kuning baby lagi teruk. Monitor dulu kalau nak cuba sikit

kuat bf, kencing berak kerap then mommy tenang je la, nanti tiba time dia turun & dpt discharge la tu.. mommy tenang ok? kat rumah ada org tk? pantang kat mana ni? mommy teruskan je mengurut, baby gi kk cek kuning dgn org lain tkpe je, mommy stay kat rumah je, gi awal pagi @ gi la time org tak ramai.. kejap je kan? sy suggest berdasarkan pengalaman sy baby kuning discharged time 1m old, sorry kalau tk sesuai

saye bagi anak saye susu kambing karihome.. anak turun kuning.. kekadang lps 14 hari x hilang dokter akan ambik sample darah bby untuk check Dan kemungkinan sebb susu ibu leh jdi.. tpi klo xnk bg susu kambing saje.. sulam susu kambing ngn susu ibu.. x turun terus bnyk ..tapi mmg kn turun.. kene try dan error.. serasi ke tak

by 14days should be turun slowly. keep bf every 2hrs. its quite tiring..ank sy pun prolonged jaundice..dgn czer, turun naik rumah tingkat 3, berulang alik kk..mengurut entah kemana. but once bby dh discharge dari jaundice..baru sy pamper diri.

2mo ago

btul, depends...ank sulung sy 3 hari saja jaundice. mai ank no 2..sebulan jaundice. nasib baik ujian darah dan urine masa hari ke 17 tu bacaan semua ok. masa checkup 1bln, baru discharge dari jaundice. dgn tmpt czer melecet sbb byk gerak, bby admit scn masa hari ke 7 sbb jngkitan kuman..lps turun wad sy room in..tmbh lg jaundice...fuhh kenangan sungguh. now ank 5bln xlama lg nk start solid food.

jangan mkn hlia bwg putih kunyit lada hitm bnda yg pns2 and pstikn buka tingkp rumh bgi bby kna chaya 24 jm...saya dri 279 tngl 55 skrg dkt sbuln lbih ank kuning and sya jga mkn trun mendadak kuning...lgi stu bgi mndi air herba cina stiap hri insyallah

Sy bby 44 hri bru discharge kuning. Segala petua dh bt, last2 nurse bg tips try jgn susu bdn 1week sbb sy darah O+ . So sy bg susu formula then checkup kuning 5 hari kemudian dari 171 trun 90 . Then doc discharge kuning .

Saya dh pernah guna mandikan anak dgn herba cina . air jdi warna kuning and. kuning mkin naik. air kucai pun sama. last2 guna getah btg bakawali. beli kt shope 1 batang dlm rm1 cmtu mmg berkesan.

Try cari akar seruntun pastu potong amik dia punya getah letak kat tapak kaki baby lps dia mndi sy hrtu letak yg tu ja dgn bg minum susu formula kurang kan bf... hilang ja kuning bg bf balik

nak mertua sy mandikan air rebusan daun belimbing buluh dgn inai dua kali sehari,alhamdullilah dari hari ke hari menurun,tak sempat Hari ke 14 dah discharge nnj.