Tidur terkejut2

Baby 3 bulan tidur terkejut2 kenapa ya? Takde apa-apa tiba2 tangan terangkat terkejut.. kadang2 dia terkejut pastu merengek..lepas kita shhhhuuuuttt kat dia baru hilang rengekan tapi masih dlm keadaan tidur... Gangguan atau dia mengigau?#firstbaby

6 Balas

Baby saya 3 bulan pun still terkejut. Kalau dia taknak bedung awak try tengok letak bantal atas badan dia time tidur (tapi jgn tinggal, utk safety). Ataupun mengempeng je dgn dia sampai dia betul2 nyenyak.

Bukan gangguan, bedung tu kena balut kuat sikit dkat tangannya & longgar kt kaki. Fungsi bedung sbenarnya nak kurangkan moro reflex bukan utk luruskan kaki

Bukan gangguan anak sy pun sama kekadg. Sy selalu akan bgi dia mood relax sebelum tdo.

Sebab moro reflex. Biasanya boleh sampai 4 bulan dia ada moro reflex macam tu.

1y ago

Anak saya pun tak dibedung. Sejak lahir, saya cuma bedung dia 7 hari pertama. Masuk minggu kedua, saya cuma bedung dia selepas mandi je, itu pun lepas 2 jam saya lepas. Sebab dia tak suka tangan dia tak bebas, nanti menangis. Dengan cuaca panas, kadang rumah rasa bahang, jadi memang tak nak bedung baby lama2. Kesian peluh2, dia tak selesa tidur. Badan pun jadi hangat. Cukup sebulan, tak pernah bedung baby dah. Sekarang baby dah 4 bulan. Barut pun saya pakaikan 7 hari je sampai tali pusat putus. Dah putus, memang tak pakai dah.

biasalah tu... bndungkan dia agar lebih selesa.

normal