Bayi terbantut?

Baby 2 bulan checkup hari ni. Cek ukuran kepala, berat badan semua okay. Kecuali ketinggian dia jatuh dalam line terbantut. Ada cara nak buat tak? Tapi BMI dia normal. Terus saya hilang mood kat klinik tadi. Ibu2 kat sini ada pengalaman tak? 😞 #seriusnanya #pleasehelp #bantusharing #ingintahu

10 Balas

maybe growth spurt baby awak focus on his/her weight dulu. anak saya 3 bulan berat underweight red area. tapi tinggi, kepala semua okay ikut chart. do not stress too much ya mommy. setiap baby lain² cara nak membesar. doa je yang baik² untuk anak kita dan pekakkan telinga kalau ada orang² terdekat banyak komen itu ini. kalau dah few times checkup berat/tinggi tu statik (tak naik/turun), doc akan refer to specialist terus kat hospital. 🙂

anak saya no 2 tak bantut, tapi ketinggian dia tak cukup memuaskan, atas garisan je, harap tak masuk sampai kuning lah. kalau u breastfeeding cuba minum susu banyak sikit, supaya badan ada calcium. calcium tu utk buat anak kita tinggi. saya pun tengah cuba hari2 minum susu, tengok next checkup macam mana ada perubahan tak 😄 tapi anak saya no 1 dia tak cukup berat pulak tinggi dia okay 😂 kdg2 ikut keturunan jugak ketinggian anak ni.

awal lagi tu baru 2bulan , rileks lah ibu jangan stress2 .. anak saya dulu pun sama juga tapi kena tengok dulu sepanjang dia membesar tu macam mana perkembangan lagipun macam anak saya dia debab so auto lah pendek , debab sampai umur setahun baru berat dia normal dan tinggi pun normal balik .. dia masalah debab + obesiti haa tulah , tapi syukur alhamdullillah dah besar ni semuanya normal ..

sama mcm anak saya sis, tapi inshaAllah bila dia da bole makan, kita bagi dia makan yg bole tinggikan dia n bole jadi sbb family rendah sama. so saya pun malas fikir, janji dia sihat . lagipun baby lagi.

normal asalkan berat Naik ok... anak sy pernah gak skali tggi dia jatuh dri graph, tpi sy fokus je bg cukup susu, berat Naik elok, then next check up mmg Naik elok je....

brape dh umur anak sis skrg? mase baby saya umur 2 bulan pon nurse kate bantut sbb pnjg 52cm..skrg umur 6 bulan 65cm..xde bantut. kdg2 nurse awal sgt nk judge..

1y ago

anak sis girl ke boy ye? anak saya girl..mase checkup 3 bulan,pnjg 56cm..duk line putih tp atas pagar je..checkup 4 bulan,57cm..naik 1cm je n dduk line kuning smula..checkup 5 bulan 62cm n 6 bulan 65cm..dua2 duk line putih yg normal dh..baby tgh nk bkembang lg tu sis..xpe jgn risau k..

xpe,baby lagi.ada masa lagi nak membesar..ank sy 2girl ni bantut,ikut sy la kot.xtinggi2🤭

Hi, maaf tiada pengalaman. Doktor tak ada cakap apa apa ke? Kalau kes begini doktor akan advise.

1y ago

Kalau begitu Puan tunggu waktu next check up.

Bg sy tinggi xpnting sgt, yg pnting berat. Tu tanda dy membesar dgn sihat.

1y ago

Berat dia okay sis. BMI dia pun cantik.

pedulikan janji anak sihat