Baby Newborn taknak tetek

Awal dlu saya bg tetek. Tapi luka teruk dan saya bg botol dan tetek kerap bengkak saya hanya pam. Persoalan saya. Takpa ke klau baby tak direct menyusu dan hanya pam sahaja. Apa consequence nya ye. Yg saya tau org kata nanti susu akan drop sendiri. #ingintahu #Buntu #SeriusTanya

6 Balas

bukan sebab baby tak nak tek. tapi baby awak dh nipple confuse. sebab flow botol tak sama dgn flow dkt tek. sebab tu baby reject tek awak. susu tak kn drop kalau awak jaga jadual pump awak. sy masa 1st baby jadi epmom (exclusively pumping mom). baby nipple confuse. sy berjaya je bagi susu bdn dkt baby smpi usia baby 1st setahun 2bulan. stop bukan sbb susu xdk doctor advise soh stop sbb pregnant. consequence bila jadi epmom ni awak akan penat. nk jaga jadual pum berkala. lepas tu kadang time baby bangun nk susu dgn nk pump xsama. mmg xkn cukup tido. nak kena basuh segala mak nenek accessories pump. sy smpi ada byk pump. sbb mls nk bangun 2@3x utk cuci😂 2nd baby mmg nekad utk directfeed sbb dh xnk pump waktu mlm. waktu hari minggu keluar pon mmg xnk bwk pump. sbb dh penat. kira kalau baby nk susu just bg direct. sy pump masa dkt office je. atau pon mmg bby xdk dgb sy

Consequencenya, awk penat lah sis. Anak xnak latch jadi awk kena pam selalu termasuk waktu malam. Tapi kalau awk decide nak pam kejap je and terus bagi formula takde masalah. Cumanya awal2 chances kalau tak jaga waktu pam clogged duct akan berlaku and awk akan sakit. Susu akan sikit kalau awk tak jaga waktu pam, and tak marmet after pam. Semua ada pros amd cons. Awk fikir baik2, bincang dgn suami mana yg mudah untuk awk dan family. Anak sy pun nipple confuse kejap awl2 sbb masalah lebih kurg cam awk termasuk dia kena hospitalised. Lama2 lepas train dia blh dua2 sekali. Sebab mak malas pam malam2 😂. Goodluck sis.

3mo ago

setuju dgn pendapat mommy heeda

Anak saya pun camtu juga mula2. Nipple crack. Fuhh mmg penat la nk basuh pam & botol2 dia sepanjang masa. Kalau susu simpan dlm fridge nak warm kan lagi sampai satu tahap saya train je anak minum susu sejuk sbb tak larat tiap malam tgh2 mamai menunggu dpn warmer kol 12am 2am 4am. Last2 saya struggle juga df kan sampai dia latch betul & tak sakit. Time jadi epmom sementara tu sempat lah saya heal nipple crack guna mcm2 cream. Once anak dah berjaya df fuhhhhhh legaaaaaaaaaaaaaa. Malam anak nangis terus sumbat nen je. G mana2 pun senang takyah berbotol2

kalau baby tak direct feed, ibu pump je tu kita panggil epmom ( exclusive pumping ) sis boleh baca pasal epmom ni, susu takkan drop kalau sis jaga jadual pump 3-4jam sekali, tapi memang penat. saya pun awal awal dah surrender, sekarang direct feeding je

Saya anak first taknak tetek. Saya pam saha dan bagi susu guna botol. Kena jaga timing utk pam. Mcm saya, jenis malas. Tak jaga waktu pam dan selalu biar susu bengkak sampai mandi2 susu. At last, susu badan kering masa baby usia 6 bulan.

kakak sy exclusive pumping mom, anak tak pernah langsung minum susu formula, nak 2tahun dah anaknya.. cita2 bf sampai 2tahun kan kena bersama usaha yg gigih🤭 lepas 1y kat taska minum susu dlm botol kat rumah minum susu dlm cawan