cara kira gerakkan baby

asssalamualaikum sy nak tny, mommy2 kira 1 gerakkan baby setiap 10minit atau setngh jam?? #ingintahu #bantusharing #firstbaby #pleasehelp #seriusnanya #1stimemom

4 Balas

Hi mommy. Kalau saya tak kira 10min atau 1 jam. Asalkan dalam waktu ditetapkan cukup tendangan dah sepatutnya menunjukkan baby tu aktif dah okay dah. Nurse selalu nya akan bagi tahu dalam pukul berapa sampai pukul berapa kalau start kira. Contohnya dari pukul 9 pagi hingga pukul 1 petang ke dah cukup tendangan yang dapat rasa dah okay dah mommy. Mommy boleh guna kick counter yang theasianparent sediakan dalam apps ni juga ✌🏻

2y ago

tq sis...sy dh slmt dh brslin bby gurl... bby pon dh 21hri🙈

sy dh 37 week, pagi tu dh start menendang. tp sy ambik kiraan dari pkul 9. stiap kali tendangan sy akan catit dlm bku pink. selalunye pkul 1-3 dh ckup utk 10 tendangan. depends on baby masing².

Asalkan dia bergerak smpi dia stop, tu kira sekali. Then kalau dia gerak lg smpi dia stop.. Tu kali kedua... Smpi la seterusnya.

depends pada baby juge