Bayi 1 bulan 10 hari - bunyi seperti lendir

Assalsmualaikum semua.. nak tanya, normal ke bayi bunyi seperti lendir hingus.. tapi x da ap2 pon cecair yang keluar dari hidung @ mulut.. just bunyi yang x menyenangkan pada bayi..

6 Balas

Normal sis , baby baru nak belajar bernafas sendiri . Kerap urut dada dan belakang baby , normal jugak andai jeluak sis boleh perhatikan ada mcm kahak atau lendir . Kdg tu sebab hospital buang tak habis . Nanti nak masuk 2 bulan baby akan ada bunyi baru . Bunyi yang sis akan rasa lagi risau padahal takda apa pun . Kalau baby ada menangis berpanjangan , tak selesa , takboleh bernafas dengan baik . Terus jumpa doktor .

Nurse kata bunyi tu mmg normal.. Sbb dia bru nak belajar cara bernafas.. Smpai skg anak sy cmni.. Sbb dia pun baru 1 bulan 8 hari... Dengkur dan bunyi ala2 selesema tu mmg xdpt d elak la.. Tp tu je yg sy kata mummy.. Dia xselesa sangat2 nanges mcm kesakitan atau yg btul2 susah mau bnafas.. Trus ke klinik ya.

Waalaikumussalam normal mummy.. Dont worry... Sy pn skg tgh alami nya sendiri.. Nanti makin lama xda bunyi dah tu.. Sbb dorang masi belajar cara bernafas dgn betul... Nurse pn bgtau its normal...

Tapi if dia mcm xselesa sgt.. Kalau mummy dodoikan dia.. Dia xnk...or betul2 susah nak bernafas.. Better mummy bawa ke klinik ya.. Minta check doktor..

2y ago

ha okay2.. tq ye awk..

Baby sy pun..doc kata normal..saluran pnafasan masih kecil..ada yg kata kahak waktu lahir lendir tu nurse x abis korek..lama2 hilang

Waalaikumussalam. Kalau anak okay je tidur takda apa² mommy. Baby memang kadang ada bunyi sedikit bila tidur.