Cucuk depo

Assalamualikum dan hi selamat petang, nak tanya ada yg cucuk depo tapi datang period berpanjangan ? Jadi macam mana ya nak solat dan puasa, sbb kadang was2 sebelum ni macam sikit, lepas tu banyak macam period, ada cakap kalau darah penyakit sikit dan tak berbau, tp saya bau macam hanyir period dan sakit perut macam senggugut, kdg saya pening tu period ka darah penyakit sbb lama jugak, ada cakap lebih darai 15hari darah penyakit dan boleh solat dan puasa macam biasa cuma kerap tukar pad, ada yg jadi macam saya tak ? #ingintahu #bantusharing #bantujawab

6 Balas

saya depo pulak takda period. tapi betul, kalau period lebih 15 hari, itu dikira darah istihadah. hari ke 16 perlu mandi wajib dan solat dan boleh puasa. kira dari hari pertama period lah macam biasa. puasa takda masalah, cuma masa solat perlu bersihkan diri sebelum solat. letak kapas pada vagina untuk elakkan darah keluar semasa solat.

3mo ago

Terima kasih sis 🥰

Sy mgalami hal yg sama.. depo sekali period berpanjangan..tu tanda depo xsesuai..kena consult doc balik ye..lepas 15hari tu mmg kena solat & puasa mcm biasa…sebelum solat cuci dlu.. ganti pad baru..

3mo ago

Tu la saya sampai kdg taktau mana satu period mana satu darah penyakit, tapi hari tu saya senggugut pastu darah banyak jd saya syak tu period saya kira, dan hari ni saya dh start puasa, terima kasih tau sis info 🥰 lagi satu saya dh bgtau doktor sini sebab sebelum ni saya di kampung sekarang ikut suami, pindah klinik, saya cakap period saya berpanjangan cucuk bulan 11 start period bulan 12 sampai sekarang dia cakap normal, saya cakap nak ubat, tapi misi dan doktor suruh cucuk yg ke2 jadi saya tak boleh nak tolak sebab doktor dan misi yg suruh, depa suruh try yg ke2 katanya normal hormon tak stabil, jadi saya tunggu yg ke3 nak mintak ubat harap dapat la

macam saya cucuk pertama dan kedua datang period tapi tak lama lah bawah 10 hari , lepas pada tu terus tak datang period sampai la sekarang

3mo ago

Saya ni agak lama berbulan bulan sebab tu yg ke3 ni kalau boleh saya nak mintak ubat, ramai cakap tak serasi

Saya depo first sampai la cucuk kali ke 3 mcm tu datang haid non stop , cucuk kali ke-4 saya tak datang bulan langsung dah ..

3mo ago

Yaka tak sangka pulak, saya baru yg ke2 cucuk bulan 11 bulan 12 period sampai sekarang, suami saya cakap yg ke3 mintak ubat, dia rimas saya period lama 😅

Kene jmpa doc sis,rasanya sis tk sesuai ambik depo mcm kwn sye,period tk henti smpai lemau badan dia next app doc tukar pil

3mo ago

Ya saya pon dok rasa badan saya letih lesu tak larat, rasa sakit kaki2 tulang2 belakang bila nak bangun sambil dukung anak 😅, saya jumpa dh tp doktor misi suruh cucuk jugak yg ke2 nak tengok dulu jadi benda yg sama ka kalau masih period baru ke3 depa bg ubat katanya la, jangan dia cucuk pulak kali ke3 sudah huhu

kalau dah lebih 15 hari kira darah istihadah..

3mo ago

Terima kasih sis 🥰 saya dh start puasa dah lega rasanya