belum pandai bercakap

hi assalamualaikum, saya mempunyai seorang anak lelaki, 1 tahun 6 bulan, masih belum boleh mengeluarkan apa apa perkataan bermakna macam papa, mama, nak, dah. saya dan suami sering bersembang menggunakan perkataan yang mudah difahami dan diikuti oleh anak anak tapi nampaknya masih tiada hasil. sekarang, anak diasuh oleh ibu bapa saya. bukan tidak mahu hantar ke taska, tapi kami suami isteri bekerja di sektor perbankan dan sering balik lambat. ada sesiapa yang ada kerisauan seperti saya ke? apa solusi terbaik ya? #SeriusTanya #bantujawab #bantusharing

2 Balas

anak sy pun 1y6m, belum bercakap lagi. tapi dah boleh faham simple arahan. dah boleh tunjuk body parts bila kita tanya. sy pun risau jugak tapi bila tanya orang lain yg pernah ada pengalaman macam ni, benda tu normal je. biasalah lain baby, lain perkembangannya.

Seeloknya jumpa dr paediatrik untk dpt pendapat prodessional. Klau speech delay ke ape ke at least boleh mendapat terapy dari awal lagi.