Harap ada jawapan yg dapat membantu masalah saya. tq ❤️

Assalamualaikum, Saya ada anak sorang 1 tahun 9 bulan. Dan saya tengah mengandung anak kedua 7week. Ada tak cara untuk stop susu badan untuk anak pertama? Sbbnya,bila mnyusu rahim rasa tak selesa. Ank pulak jenis kuat mnyusu kadang badan sampai rasa tak bermaya sbb perut kosong. Stiap malam ank mst nak menetek baru boleh tidur.

2 Balas

kalau mcm sy. mmg doctor sendiri yg advise utk sy stop bg susu bdn. masa tu usia baby setahun 2bulan. sy pregnant 2nd baby. awak dh boleh stop slow2. sbb baby awak dh nak masok 2tahun pon. susu bukan lagi keperluan utama baby awak. cuba gntikan dgn full cream. nak stop kn baby breastfeed ni hati awak kena kental. awal2 mmg baby akan menangis. mungkin kena minta bantuan husband awak sama. waktu mlm kena bg husband awak yg handle dia. boleh cuba tido berasingan dulu

klu trus stop mgkin nant rsau emosi anak tganggu.. try stop slow2.. kurgkn kekerapan bg mnyusu.. contoh klu sblum nie 4x shari, cuma bg 2x je..