Baby kurang nyusu bf direct

Assalamualaikum...ibu2 na tnya Sblm ni masa bby bru lahir dia nak direct nyusu bdn..lpas tu bby hritu kna admit wad sbb kuning tggi...dsbbkn na trunkn kuning sy cmpur kdg bf kdg bg susu formula tp kdg susu Dr sy pum sy buh dlm btol bg mnum...psoalan dia skg ni ..sy tgk bby dh Jd krg na bf direct adakah sbb dia dh slsa ngn botol yer...sy isau susu bdn drop sbb sbb dh krg nyusu direct ..dia na direct nyusu pn lpas mandi atau ada msa2 ttntu ja slbihnya byk na da btol... cmna ya na buat bby nak nyusu direct blik..Dan skg ank dh bbas kuning..mtk pdgn ibu2 terima ksih ibu2 yg sdi komen baik2.. #bantujawab #ingintahu #SeriusTanya

1 Balas

dia nak lepas mandi tu sebab dia tengah relax. selalunya baby dah suka botol sebab susu botol ni laju dia dapat. antara yg sis boleh buat: - sentiasa offer bf dulu setiap kali time menyusu. jangan tunggu baby lapar atau dah nangis baru nak offer. nampak cue dia nak susu sikit je, terus offer. kalau tunggu dia dah betul2 lapar, memang dia akan marah, sebab bf ni let down dia slow. kalau dah offer, baby still tak nak, jangan paksa sampai dia nangis. nanti dia associate bf tu dengan emosi tak best. offer, tak nak, bagi botol. ulang lagi next feeding sesh. - banyakkan skin to skin dengan baby. supaya baby tertarik dengan bau & kehangatan susu & badan ibu. - bila bagi susu botol, guna teknik paced feeding. boleh tengok di yt/tt banyak lactation counsellor share. teknik ni make sure baby tak dapat susu terlalu laju bila minum botol, and dia kena menghisap, sama mcm bila menyusu bf juga.

2mo ago

alhamdulillah...cmplete pnrgan sis shre nt sy sy Cuba...trma ksih sdi shre ilmu