RUTIN SUSU NEWBORN

Hi assalamualaikum. Baby saya baru 53 hari, otw 2 bulan kiranya. Memang normal ke malam dia tidur lama? Kadang saya terlajak tidur, bila sedar baby tidur dah nak 4 - 5 jam lepas menyusu sebelum dia tidur tu and takde nak minta susu. Risau sebab newborn katanya susu setiap 2 - 3 jam. Bila tukar pampers pun mata dia tutup je. Bila bagi susu ada masa dia minum tapi lepastu muntah banyak, macam serba salah pula rasa macam paksa dia minum susu. Sejak menjak ni dia lagi banyak tidur dari minta susu. Kalau dulu setiap 1 jam nak susu, sekarang ni kadang nak cecah 3 - 4 jam takde minta susu tapi bila dah susu, muntahnya bukan main banyak. Risau pula. Please help. 🥲 #FirstBaby #FirstMum #Newborn #PleaseHelp

2 Balas

Bagi saya normal . Baby saya nak masuk 3 bulan ni , kerap tidur , susu 3-4 jam sekali . Masa 2 bulan dia kerap minum susu , 2-3 jam sekali bangun . Org tua cakap bertukar angin sebab makin nak membesar 😅

2y ago

Betul mula tu saya overthinking gak . Pastu perhatikan pola tidur dia . Time siang ada memang dia tak tidur minum susu okay , malam nyenyak tidur . Ada kala siang kerap tidur susu tak kerap , malam lagi la nyenyak . Baru2 ni , baby saya menyusu pukul 10 malam , pukul 4 pagi baru nak susu . Paksa minum pukul 2 pagi takmau . Last2 saya tunggu dia nak susu jaa 😅

normal