Mp-ASI baby 6 month

Assalamualaikum wr wb mommy semua...cerel*c yg ni boleh tambahkan Prona,prohe,lt,dan sayur ke? Sebab ni beras sahaja... Then step dia dalam kemasan tu guna susu sahaja... Kalau guna air masak hangat boleh ke tak🙏🙏 #bantusharing #mpasibaby6month

Mp-ASI baby 6 month
11 Balas

ini adalah makanan tambahan shj puan. anak puan kena dapat khasiat yg cukup spt makan makanan natural spt sayur , buah buahan, ikan, ayam/daging. Sayur spt brocoli, bayam, cauli flower, carrot, pumpkin dan sbginya. Saya dari anak 6 bulan saya masakkan bubur nasi + ikan/ayam + satu jenis sayur ( tanpa sebarang garam/gula/perasa2 lain) dan air suam. Simple shj, semua sy masukkan dalam satu periuk then terus blend sekali (check tulang ikan) Setiap hari 3 kali sehari dia makan bubur yg saya masak tu, kemudian snack puan boleh bg buah naga ke, buah pisang ke (mengikut kesesuaian umur anak puan). Bg baby baru memasuki 6 bulan, lebih baik utk dia puan buat sistem "4 days rules" iaitu 4 hari berturut puan hanya bg bubur nasi kosong shj tanpa garam/gula dan bahan perasa lain. Ini utk tahu if anak kita ada sebarang alahan atau bg elakkan dia menjadi 'picky eater'. #JustSharing ☺️

saya hanya beri anak saya ini macam makanan selingan saja, biasa saya bagi bubur nasi yang dimasak sendiri, tapi kalo saya beri anak saya ini, saya guna air suam je, sebab anak bf sepenuhnya

Ibu masak lah bubur utk ank..kalau nak cpt,guna nasi blend cmpur air kemudian masak..x susah pun nak masak bubur nasi utk ank..

Baby sya makan O kiddos masa umur 5 bulan lebih. Tu bagus betul. Tapi 1/2 bulan ja. Lepas tu sya kasih makan bubur nasi blend

ohh saya kadang2 bancuh dgn air suam ja. kadang2 campur dengan Susu. tak pernah campur.huhu

3y ago

yg ni boleh bancuh air suam ke...sbb kemasan dia guna susu sahaja..tu yg pusing mcm mne

sy bgi ni selingn je..cz hri2 sy msk campur sayur,lauk,kacang,& butter & cheese tuk rsa

sye buat bubur nasi tmbh sayor isi ikan sikit..then blend bgi halus jew..

better msk bbur nsi puan.. lgi yakin🤗

xpernah campur sayur lh campur susu sedap lh..

3y ago

bagus lh tu sis.. nti bby sihat

tak bpe elok sgt..ank sy mkn ni sembelit..