Naikn berat bdn bby

Assalamualaikum warga Asian parents.sy nk tnya ada kh cara utk naikn berat bdn bby?bby sy umo 4 bln tpi berat 5.8kg je.lahir 2.98 kg.bby fully breastfeeding n ada x cara pekatkn air susu.Air susu sy cair . terima kasih smue🥰🥰#firstbaby #bantusharing #ingintahu #firstmom

7 Balas

cube pam dlu susu depan tu. bg susu belakang yg pekat. kita ada dua jenis susu badan. satu foremilk, susu depan, satu hindmilk susu belakang. susu depan ni cair, macam banyak air. susu belakang ni pekat sikit. kalau sy, susu sy mmg banyak gile cair. so pam la dulu sikig buang susu cair tu.

11mo ago

kalau u pam, u akan nampak susu cair. tu susu banyak air, foremilk. yg pekat tu susu yg banyak nutrient iaitu hindmilk. cube u picit sikit, nanti kluar susu cair. kalau sy, sy pam la sbb ada org kata colic baby sbb banyak minum susu cair yg depan tu. sy mmg banyak sgt pn susu cair. nak tgk ke tak mmg kena pam. then dah stip susu cair tu, bg la yg pekat kat dia. tanda² terlebih susu cair, tahi baby warna hijau.

hi.. sje la nk share.. anak sye da 6 bln.. dr dye 4 bln smpi la skg, berat dye x naik byk.. dlm 500g-700g je.. sye ade tnye kwn2 yg anak sbaye pun mcm tu jgak.. so mgkin memg trend usia mcm nie berat anak da x naik byk.. mgkin sbenanye susu bdn awak ok.. bby sye fully fm..

kerapkan directfeed baby awak. dekat kan jarak directfeeding baby awak. contoh sebelom ni 3@4j sekali. boleh dekat kan ke 2@3j sekali. pastikan baby menyusu pada sebelah mlm. hormon prolaktin sgt tinggi pd sebelah mlm

kita sama la sis..baby lahir 2.9..bby fully Bf ..tp bby sy boleh minum susu dlm botol waktu sy pergi kerja..berat skrg 5.75 kg..usia bby 4bln 25 hari..

11mo ago

pakai puting yang brand doctor baby too ...anak saya pakai yang mcm tu ...kalau yang avent dia tak pandai guna lagi ...

Kerap susu di mlm hari.. Mkn lebih protien dan sayur

mkn byk sayur2,minum air suam @ panas slalu ..

awak ada pam susu tak?

11mo ago

hindmilk yang sis pum tu boleh la campurkan kat mandian baby. untuk lembutkan kulit baby 🥰