Boleh puasa atau x?

Assalamualaikum tumpang tanya klau baby kurang gerak boleh teruskan puasa atau pun tidak ye? 33 weeks 3 days

12 Balas

Saya pun first time mom, dah 33 weeks, dan masih kekok nak tahu baby kurang gerak atau tidak. Normal atau tidak. Saya ambil keputusan untuk tidak puasa. Dapat puasa 5 hari je. Lepastu check klinik sebab risau, takut kita je overthink. Rupanya memang dia gerak2 manja je. Alhamdulillah bila tak puasa, baby aktif macam biasa. Mungkin kita rasa kita ok, tak lapar tapi baby dalam perut mungkin dah lapar kan.. Kesian dia hehe semoga yang baik2 aje untuk kita semua.. amin

Saya sekarang 33 weeks. Dapat puasa 3 hari je, mula mula rasa macam okay boleh teruskan berpuasa sebab memang tak rasa lapar lansung sebab setiap kali sahur saya makan n minum air banyak tapi bila start rasa baby kurang gerak dari kebiasaan terus buka puasa. Lepas buka puasa terus rasa baby banyak gerak. Lega hati ni, saya tak berani nak ambil risiko lagipun ni first baby.

Setakat ni saya tinggal puasa 3 hari, sebab saya rasa lemah sangat. Tapi baby alhamdulillah even puasa masih aktif. Cuma kita ikut la naluri ibu, kalau tak mampu atau rasa tak kena, berbuka je. Jangan paksa diri. Nanti takut mudarat untuk ibu dan anak pula 😊

kalau baby kurang gerak jgn paksa puasa / teruskan puasa sis risau risikokan baby tu . Sy tgk dlm tt ramai yg masuk wad sbb paksa puasa walau dh tahu bby tu kurang gerak

saya pun xdapat puasa.. baby kurang gerak.. sampai tengahari takde gerakan langsung.. saya pun buka puasa dlm pukul 1. kemudian 10 minit lepas tu dia pun tendang2..

Sy sepanjang 12hari bulan puasa ni..baru 4hari sy puasa penuh..selebihnya berbuka..tak berani nak tanggung risiko kalo baby jadi apa2..sesal x sudah nanti 🙂

saya baru refer pac kemarin. baby kurang gerak. dr advice jgn paksa puasa dulu buat masa ni. baby kurang makanan sbb tu kurang gerak/tak aktif

bettr xyh..puasa blh ganti ,nyawa hnya satu..sy 2 hari puasa..ke3 baby kurng gerak..trus ward pntau ctg..kita ada rukhsah..gunakn sebaiknya

1mo ago

betul. saya pun kena check ctg baru ni, dr pun cakap benda sama. puasa boleh ganti, nyawa anak kalau jadi apa2 dah takda ganti. nak ke risikokan nyawa anak. terdiam saya

jgn paksa puasa if baby kurang gerak. sy pn 33w4d skg..sy sempat puasa full beberapa hari. ade hari bby kurang gerak, sy terus buka.

sy pon dapat puasa 3hari je. lepastu terus baby kurang gerak and pegi pac lepastu warded