Akar Fatimah

Assalamualaikum, tumpang tanya. Ada tak yang pernah minum air rendaman Akar Fatimah? Okay ke? Start week berapa? Sy dah 36w2d #ingintahu

6 Balas

saya pernah minum, saya xtau tu air ape, mak mentua saya bagi dia kata air selusuh. saya minum lepas ade kluar darah sikit. sepanjang hari saya menahan contraction kuat walaupun xde bukaan. bila cek je progress slow tp contraction tersangatlah kuat. doktor marah2 saya kenape minum air selusuh semua.. nasib baik kali terakhir kena seluk doc terpecahkan air ketuban. baru lah ade bukaan n progress tu pun lama jugak menahan sakit contraction yg pada saya 10/10 sakitnya. xtertanggung rasanya walaupun saya mmg biasa kena senggugut teruk time period. janganlah minum air mcm tu awal, nak minum boleh tp tunggu dah masuk labor room. lebih baik kalau minum air biasa je.

wasalam. bg sy,bahaya minum air akar ni utk cepatkan bukaan. banyak ja kes berlaku terlalu awal minum minum air akar fatimah,sedangkan bukaan belum ada. ibu tu mengalami contraction kuat,tp belum sedia melahirkan anak. akhirnya kena czer. sy 3 anak tak pernah ambil sebarang air akar kayu utk cepatkan bersalin. hanya menunggu contraction semulajadi yg mana badan sy dah sedia utk bersalin

orang tua saya cakap kalau dah turun tanda, pi hospital untuk check bukaan. kalau takda bukaan tuu lagi. balik buat jalan itik percepatkan bukaan. kalau dah terlampau sakit sangat sampai tak boleh nak buat apa. pii hospital check lagi skali. kalau dh bukak 4cm tuu nak minum air selusuh, minum laa. tapi ramai kata air tuu panas, risau baby terberak dalam perut makan najis sendiri

Better jngn minum.. air akar tu untuk cepat kn bersalin sebenarnya .. tpi klau beby blom ready nk kluar lagi tpi awak minum .. itu akn jdi lmbat proses nk bersalin .. jdi lmbat bukaan

Hah? 36weeks nak minum? Jgn lah kang tak psl2 kena contraction yg bkn semula jadi. Nurse ngn doc akan marah tau. Mcm kes kakak ipar sy pun minum air slusuh awal sgt mmg kena marah.

Bg sy air herba2 ni xyh minum la. Bg contraction tu natural. Kang nnt contraction sakit padu tp bukaan xde. Azab nye😂