Berat Badan Bayi 9 bulan

Assalamualaikum semua...nak tnye pd mummies. Ada tips tak untuk baby 9bln berat tak naik2 .#bantusharing #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya #1stimemom #firstbaby

2 Balas

waalaikumsalam, selagi graf anak masih di line putih, tak turun sampai line kuning tak perlu risau puan . mungkin anak puan tengah aktif merangkak/ berdiri/ bertatih . teruskan bagi makanan yang sihat dan seimbang. bagi makan yang complete carbo, protien serat dalam bentuk finger food macam rice ball, egg roll, martabak nasi, cucur nasi. atau menu yang ada sumber lemak baik macam cheese, yogurt, full cream (dalam masakan ) atau santan. 😊

3y ago

mean graf anak kat line kuning ke? lahir bape kg? cuba check ada tongue tie tak? Ibu kerapkan menyusu pada waktu malam selang 2 jam sebab hormon prolaktin lebih banyak terhasil dan kandungan lemak dalam susu ibu lebih tinggi . pastikan baby latch betul. lebihkan makan protien dalam makanan utama. baby bf memang tak berak hari² puan asalkan perut tak keras, baby ada kentut, aktif dan tak meragam. buat urutan ILU dan senaman kayuh basikal😊

brp berat bb..bb sis suke mkn x..klu suke..menu ubi oren.. ovacado..bilis..aym