Kandungan 25week sesuai makan vitamin supplement apa

Assalamualaikum, hi semua sy nak tanya kandungan sy skrg 25week, jadi mcm supplement or apapa vit apa sbnrnya yang perlu dan sesuai untuk saya mkn ya, sy confuse xtau nk refer siapa dan skrg sy tgh consume utk sblum mkn obimin dan selepas makan pula vitamin calcium,folic acid,minyak kelapa dara. Sy bukan jenis penggemar minum susu. Munta tlg semua ya jika berpengalaman kongsi kan sama2 sy ingin tahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom

7 Balas

setakat nie sy makan zincofer yg klinik bagi je sis. xde tambahan lain dah. makan buah2. sy jgk consume pati delima gulsan utk control hb. minum susu 2-3kali sehari. kalau xleh minum susu cuba consult dr boleh x nk mkn pil calcium tu. ape2 refer Dr ye sis. folic acid xperlu ye sbb dlm ubat tmbah darah dah ade folic acid

1y ago

o mcmtu..baik2 terima kasih atas perkongsian😊.

mkn obimin n calcium je sis.. acid folic x perlu.. sbb da mkn obimin.. obimin mkn 2 jam sblom mkn.. time perut kosong.. lg elok mkn gune air jus yg kaya dgn vitamin c.. air oren sunquick pon boleh.. jgn letak gula.. mkn calcium sbb sis jenis x minum susu.. klau minum susu, da xyah amek calcium..

1y ago

oo mcmtu ke, ok2 fhm terima kasih banyak2 ya.🫡

kemain byk nk makan dah kenapa? mkn yg kk bagi cukup. x perlu yg lain2. bykkn mkn healthy food. sayur buah. x perlu lah supplement lain2 yg doctor x suruh. kalau perlu doctor yg akan bagi.

1y ago

o macamtu ke caranya alahai, sy betul2 xtau al maklumlah, first baby. apapa pun terima kasih atas perkongsian.😊

Makan obimin dgn calcium tu je. Folic acid tak payah da sbb dlm obimin dah ada kandungan folic acid. Risau terlebih dos folic acid pula nanti. Apa pun consult dgn doktor lebih baik bab2 ubat ni.

1y ago

o yeke, baiklah. terima kasih banyak2 😊

Sayaaa makan garnilla jaaa sis. Alhamdulillah habis xpnah drop dalam ubat tuh dh include skali vit c iron zat besi dan folid acid. smuaa nutrient dh lengkap dlm tu ☺️

1y ago

yeke, kat mana kalau sy nak dptkan tu?

Banyaknya ubat sis mkn. Sy mkn ubat vitamin b complex. Acid folic. And iron tablet je. Dari first bukak buku smpai skrg ni 25week doc just bg ubat tu je😅

1y ago

Cuba try mkn ubat iberet dalam ubat tu semuanya dah lengkap. Takyah bnyk2 ubat dah. Tapi kene tanya doc dulu lah. And kalau takleh telan susu mmg kene mkn ubat calcium. Kalau tak nanti tulang mmg sakit2 sbb kurang calcium . Ape2 pun mintak pendapat doktor dulu first sbb doc yg lebih tau kan.

Makan y doktor bg je.. Byk kan makan healthy food ye sis😊

1y ago

baik2. terima kasih