covid semasa hamil

Assalamualaikum semua saya hamil 6 bulan, dapat tahu saya positive covid. saya down takut baby effected.. saya perlukan nasihat semua, atau sesiapa ada pengalaman covid semasa hamil? mcm mana dgn kandungan kita ya.. tolong saya sedih sgt #covid #covidketikahamil #covidsemasahamil

2 Balas

Waalaikumusalam, saya bukan yg bijak pandai tau. Tapi pengalaman saya buat pertama kali dpt covid lagi2 waktu hamil sgt2 lah merisaukan. So segala petua dan nasihat saya ikut. Mmg banyakkan rehat je dalam masa yang sama isap cengkih, minum air lemon madu, minum air kosong yang banyak2. Saya buat bubur pon letak cengkih 7 biji macam tu. Lepastu saya selalu sedut minyak angin (ada cengkih dgn kayu manis n bau2 lime) sbb nak elak hilang deria rasa tu n amik vit c. Semua ni saya buat sepanjang covid tu. Minyak panas saya sapu kat bahagian peha smpai ke kaki n tangan2 sbb saya ada symptom sakit sendiri yg sakit sgt. Alhamdulillah hari ke 4 totally pulih. Saya mmg fikir baby je nak dia sihat taknak ada effect apa2 so apa2 yg saya boleh buat saya akan buat jugak. Seminggu selepas tu saya buat details scan Alhamdulillah baby pon sihat. Harap nnti sis dipermudahkan jugak ye n jgn stress2 tau, amik peluang masa ni utk diri je even tak dpt nak manja2 dgn suami sbb terpaksa asing kan diri.

InsyaAllah tak ada apa apa. Saya pun covid masa pregnant. Selalu monitor oxygen kita. Prgi cac untuk assesment. InsyaAllah okay ✨