Cara bagi bayi kenal puting

Assalamualaikum semua. Saya baru sahaja bersalin, tapi tak ada susu lagi. Nurse suruh baby hisap juga walaupun susu tak ada. Masalahnya baby saya taknak hisap dada saya, puas dah paksa sampai sakit dada. Ada tak tips bagi baby utk hisap dada mak dia? Thanks.

2 Balas

nk bb tenang ape2 pn ibu y kena tenang dlu..dlm menyusu kena relaks.xblh kelam kabut xleh paksa lg la bb marah.x sume bb lps lahir terus blh isap..pandai isap..pengalaman sy 6 org ank.ade y mudah n pandai isap terus..ade y smpai seminggu baru pandai isap..kire mcm2 lh smpai sakit blakang..sakit leher..stress.bile jd camtu sy pk blk knp sy nk gopoh knp x bertenang..bile sy belajar kawal diri sy..sy blh nmpk ia nye jd mudah.makin lme sy kawal makin bb blh trime.ambil bb pgg die dgn kedudukan y selesa n dekapkan mulut die d puting..klau die xbuke mulut..tolakkan puting dgn lembut dgn jari..basuh dlu tgn n baru masukkan dlm mulut die..sabar..sbb mnyusu bknnye semudah abc.bt berulang2..jgn tonyoh2 plop breast kt muke bb tu..mgkin org lain ade cre tersendiri bt ank msg2.

2y ago

setuju ibu kena tenang, jangan paksa latih anak.

Ya, latih baby tu dgn bonding kita. buka baju, bra, letak baby atas payu dara, perlahan -lahan mulut dia disuakan pada puting kita. Buat kerap. pujuk-pujuk baby untuk hisap. 🥰 kedudukan kena betul dan selesa