Mengidam megi🥺

Assalamualaikum semua. Nak tanya, saya week 7 teringin sgt makan megi. Sahur tadi saya makan suami saya punya megi 2 suap. Ada effect dekat baby ke? Tq #firsttimemom

30 Balas

makan je sis cuma brpada pda buat rsa bkn hri hri mkn maggie tu ye , sy dlu first trimester pun tringin sgt mkn maggie laksa , pastu suami msak maggie rebus 2kali , perencah nya suami letak separuh je dri paket buat ade rsa je utk sy mkn sbb kita mkn nk hirup kuah kan tak elok msg tggi 🤣

Saya masa mengandung 12week, bantai makan maggi pedas gila alhamdulillah elok je lepastu. Dia kan benda macam ni bukan effect ke apa, dia khasiat, dr suruh makan benda yang berkhasiat supaya baby dapat zat dia. Kalau maggi kan makanan tak berkhasiat sebab tu tak boleh makan.

mkn jela sis. sye dulu masa ngandung asal mlm je carik meggi. nak2 lagi time 1st trim, sbb tu je makanan yg boleh terima dek tekak. elok je baby keluar, xde mslh pon. cuma jgn ltk perisa die byk lah. letak setgh peket je. buat3 rasa kt lidah je.

sama mcm sy, sy week 8... tringin btul dgn Meggi, tgk suami mkn mcm sedapnya laaa. sy rasa skt je..buat2 ghaso. pastu if sy craving lg sy masak mee suah, ltk syur byk, ltk ayam letak tlr. ltk cili oil skt. berpeluh2 makan. ada jgk rasa mcm meggi wlpn bukan meggi 🤪🤪🤪.

waalaikumsalam.. kalau saya makan je meggi tu.. awal2 pregnant asik mual je, asik pening je.. terus buat makan meggi pedas.. kalau saya tambah 2 telor, tambah sayur bayam, tambah meetball..🤣 minum pun teh o suam... terus berkeringat dan sendawa..😆 Alhamdulillah..😇

1y ago

Hahaha meriah tu🤭🤭

Saya masih bertahan tak makan megi 😂 teringin yakmat.. Makan nasi tak lalu.. Lastnya saya makan bubur nasi je. Laju je telan. Bila perut kenyang hilang la rasa nak makan megi tu😅 moga sis kuat ya. Semoga mommy & baby sihat

1y ago

3 bulan

Waalaikumussalam wbt.. mengandung ni mkn la apa pun janji xmemudaratkan diri dan kandungan.. setakat nak rasa tu xdak mslh pun..yg jd mslh bila kita mkn sesuatu tp berlebihan, x control.. enjoy your pregnancy journey ok .

Saya pun selalu jugak makan maggie tapi jangan sampai tak makan benda sehat macam sayur dan lain lain. Dr cakap semua makanan boleh makan asalkan berpada pada dan kalau rasa lain macam, jumpa dr terus

Takdelah sis.. sy dri awal kandungan smpai skrg setiap mnggu msti mkn megi.. tp jgn mkn megi semata.. kna makan makanan sihat yg lain jugak.. megi ni cumanya takda khasiat

1y ago

Okay baik. Tq so much😍

Xde..xpe..insya Allah xjadi ape² pda bayi. Bkn mkan hari² kan. Lpas tu mnum air msak bnyak²..Lpas kan mngidam tu dlu. Nnti tpup la dgn mkann yg sihat plak. ☺️

1y ago

Tulah sejak tau pregnant , Baru harini makan megi tu pon 2 sudu je😢 terliur betul tengok. Tq for advice ye