Bayi Songsang

Assalamualaikum semua ibu2, saya ada sedikit pertanyaan.. ibu2 lebih prefer yang mana kalau kata bayi masih songsang dalam week 37, antara doc pusingkan baby jadi normal semula ataupun guna kaedah czer.? #1stbaby #1stpregnnt #mommybuntu

2 Balas

Waalaikumussalam. Pengalaman saya doc bg nasihat kalau perut ibu tak tebal, size baby tak terlalu besar, air ketuban cukup kebarangkalian berjaya pusing lebih tinggi jd boleh cuba pusing sbb overall risiko czer lebih tinggi dari bersalin normal. Tp kalau tak sesuai maybe doc akan suggest czer

4y ago

risiko dekat baby atau ibu.?

saya pula dua2 breech. dan dua2 bersalin normal, tpi kena ecv dlu. nk ecv pun doc akn cek dlu semua, klau boleh, boleh ecv. kalau ecv berjaya, baru dapat bersalin normal. kalau ecv xberjaya kena czer