Anak menangis tgk org baru

Assalamualaikum,hi semua anak saya da 1 thn 1 bln dy selalu nangis kalau jmp org br...pastu kdng2 gi rmh saudara pn dy nangis...sy selalu jgak bw dy gi tmn jln2 kawasan rmh..tmpt biasa dy ok tmpt br dn jmp org br dy nangis teruk...org dtg dkt je dy nangis...sy ada baca byk article psl strangers anxiety, tp tu la kdng2 rasa sedih sgt dy nangis mcm tu...sblm gi tmpt br sy cite2 kat dy psl nk gi mn sume dgn harapan dy akn ok n time dy nangis tu sy bw dy kat tmpt lapang skit pastu cite kat dy psl tmpt tu n org sekeliling tp tu la selagi x msk kete selagi tu dy akn nangis... selalu kne compare dgn anak2 org lain...penat nk jwb kdng2...ibu2 kat sni de ke pengalaman mcm sy...#firstmom #firstbaby #ingintahu

3 Balas

bby sy pn sma...bw g jumpa nenek dia pn nangis.bru smpai rumah je da nangis.selalu jugak bw dia g.tp xtau la kenapa.kdg bwk dia jmpa kwn2 sy,elok je dia.xnangis.kdg tu nangis2 jugak.fenin kepala sy ni🤭

6mo ago

sama la sis...kdng2 ok...kali kedua kita gi dgn harapan dy akn ok...time tu dy buka speaker plak...hahax...

ank first sy pun mcm tu jgk .. umur 7 bulan ke atas da start nangis sbb mgkin dia da start knal org/jrg jumpa dgn org ramai

wsalam, maaf nk tanya sblm umur dia 1tahun ada ka dia bergaul dgn ahli keluarga yg ank jarang jumpa?

6mo ago

oh..hm sy rasa mungkin ini boleh jd faktor. mcm sy, mungkin sbb bkerja, sy hntr ank ke pengasuh..jd mmg ank bergaul sejak dia kecil. so bila dia menganjak umur setahun, cakap je jom jalan2 ank mmg excited ambil selipar/kasut dia. sy rasa sis perlu slow2 build confidence pd anak. bawa dia pi pantai ka, padang ka..grounding jalan2 dgn dia. pergi tmpt yg tak ramai org. so ank blh explore sndri..