Kulat Susu

Assalamualaikum... SeLaMaT Ptg MaMa2 Semua Sye Nak Bertanya bBy Sye kena Kulat Susu dlm Mulut nye... Ada apa apa ubat tidak bBy Sye Baru 1 Bulan 7 Hari... Sapa2 ada pengalaman tidak mcm mana nk buat...bBy dh kurang Mensusu Sekarang ini Cian Tgk bBy Sakit... ###bBy First

Kulat Susu
11 Balas

Lepas menyusu, awak kena rajin lap dalam mulut dia pakai kain lembut & basah. Nanti pandai hilang juga. Anak sy pun pernah kena. Sy terpaksa biarkan dia nangis kuat² supaya senang nak lap dalam mulut while mulut dia terbuka. Tapi lap cepat², jangan biar lama² nangis pula. Kesian dia nanti, penat.

Sist dah bgtw nurse yg kat klinik ke sist..better refer hsptal..sbab baby msih trlalu awal..kalau guna ptua org bgi..tkut xngam..ada yg mnjdi ada yg x..bhya jga ni kulat susu kalau xkena rawat awal..

Waalaikum salam ambik lampin basa kan dia lap pelan"ibu insyah allah akn hilang 2 lakukan 2x shari stiap kli mndi

macam kana keadaan baby sekarang sis? Apa cara ubatnya ye? Anak saya tengah kena yang ni..

Lap guna tuala lembut, air suam tiap kali mandi. Bersihkan mulut baby setiap kali selepas menyusu

Lepas dia habis nyusu, basahkan lampin or kain pakai air suam, then lap dlm mulut bby..

Lepas menyusu, basahkan kain lembut @ kain lampin dgn air suam, bersih kan mulut baby

Kurang susu sbb sakit dia isap...bg susu pakai cup or shringe...byk sket minum...

guna air suam jer..dgan kain lembut gosok prlahan tmpat kulat susu tu...

Lap dengan air bersih guna towel kecil dan lembut..