Induce ( first time mummy )

assalamualaikum , saya nak tanya .. tentang induce .. saya pregnant dh 37weeks . Tapi doctor pakar ade cakap yg saya kena bersalin sebelum due date . Due date saya 27/8 .. saya nak tahu induce tu mcm mana proses dia dan sakit dia mcm mana .. sebab saya nak ready kn diri saya .. sebb haritu saya scan doctor cakap anak saya 2.4kg normal kan ? Tp tulah saya kena bersalin awal .. actually saya pun tak beberpa faham .. so mummy2 yg ade pengalaman boleh tak tlg bg comment sikit .. thank you :)

5 Balas

induce ada 4 jenis.. boleh refer vtt ni https://vt.tiktok.com/ZSLXWGXoc/ saya kena induce belon.. rasa sakit tu masa doktor nak masukkan tiub belon tu je.. lepas tu just rasa tak selesa nak bergerak sebab ada benda kat bawah tu kan.. harap urusan awak dipermudahkan.. doakan saya juga.. dah 3 hari dari induce belon, tapi belum sampai masa untuk bersalin.. masih tunggu turn masuk LR 🥺

1y ago

alhamdulillah saya pun dh selamat bersalin 10/8/2023

Sy punya due 29/8 . Masa 34w scan baby 2kg je so kena refer pakar sebab baby kecik tapi sy tak pergi🫢 sy try minum susu anmum coklat sebab ramai suggest bg baby besar. Bila 36w scan balik dah 2.5kg .Harap baby terus membesar sampai due date

Dr tu ckp kena besalin awal sebelum due knpa sis? Sis ada gdm ke apa?

1y ago

terima kasih ya :)

Owh IUGR, baby kecik mmg kena keluar awal.smoga dpmudahkan sis.

saya dh selamat bersalin , 10/8/2023 . jam 2:55pagi .