Blighted ovum

Assalamualaikum hi, saya nak tanya.. apa tanda tanda blighted ovum or kantung kosong? Ada pendarahan juga ke?

4 Balas

Mcm sy first scan kt kk baru tahu yg sy kantung kosong.. Masa tu dah 11w,sblm tu mmg xde bleeding.. Kna refer ke hospital selayang kt pakar o&g.. Kna scan tvs dan doktor bg tempoh 2 minggu utk turun sndri.. Kalau tak kna cuci.. Lepas 4 hari tu sy start spotting dan bleeding sikit2.. Pg kecemasan kna check dan doktor bg balik.. Esoknya tu sy heavy bleeding dan jatuh kantung kt rumah.. Pg kk kt kecemasan sbb sy turun darah bnyk, incomplete miscarrige masa tu, doktor korek buang darah beku dan kna pg kecemasan kt hospital selayang.. Smpi sana kna check lg bt tvs, pastu masuk wad sbb kna d&c.. Tp sblm tu nurse cucuk ibat kecutkn rahim dulu..mlm tu start kna puasa sbb pg kna masuk ot.. Sblm tu doktor check tvs balik dan rahim sy dah clear, alhamdulillah xkna cuci..pg tu mmg dah keluar seketul masa sy pg tandas.. Semoga urusan sis di permudahkn yer.. Kuatkn hati dan semangat

Blighted ovum. Biasanya week6-7 kantung kosong. Week 8-9 kalau still kosong takde janin, akan bleeding sendiri macam period sampai kena tukar 3-4 pantyliner sehari. Biasanya dr akan suruh dtg balik jumpa and dia akan scan kalau dan clear ke belum rahim tu. Kalau masih ada sisa dlm rahim, dr akan cuci. Kalau tak cuci nnti infection merana kemudian hari. Apapun, jumpa pakar ya utk check and dapatkan advise apa yang awak kena buat

1. scan 2. repeat scan tengok kantung membesar/ada janin atau tak 3. kalau kantung tak membesar, Dr akan suruh tunggu few weeks utk dia turun sendiri 4. akan ada bleeding kalau dia turun sendiri 5. kena cuci kalau tak gugur sendiri ni pengalaman Sy la. banyak Kali jgk kena repeat scan setiap 2 minggu

Macam saya takde pendarahan tapi dr suruh cuci sebab bila repeat scan just nampak kantung je.

12mo ago

W6 dan w10, nampak kantung sahaja.