Hearbeat bby,

Hi, assalamualaikum. Saya nak bertanya berkaitan heartbeat bby. Smlm, saya check up di kk. Then masa jumpa nurse, check untuk heartbeat bby, panjang rahim. And masa check untuk heartbeat, nurse tu buat muka pelik, dia kata dia tak dengar bunyi heartbeat bby, maybe sebab bby kecik lagi. So saya macam musykil sikit. Fyi, saya dah 17w++ dan ini kandungan yang keempat. Ada tak macam saya dan biasa ke benda ni? Sbb masa ketiga-tiga kandungan terdahulu, tak pernah pulak jadi macam ni. Hmm #advicepls #ingintahu

8 Balas

saya first pregnant 18 weeks check dkt kk guna doppler susah juga nak dgr heartbeat and next appointment 20+weeks baru dgr hearbeat bby hihi mungkin kita anak first 20+ weeks keatas baru dgr sis hearbeat . if awak risau try gi clinic swasta check hearbeat inshaAllah boleh dgr jelas dari kk

Selalunya, kalau kita tak rasa lagi baby bergerak, doppler tak boleh detect, Saya 17 minggu, and tak rasa baby bergerak lg, so nurse tak buat pun doppler, atas alasan di atas 😀 InsyaAllah, dipermudahkan.

12mo ago

saya 15 week nurse tanya dah rasa gerak ke saya cakap je dah rasa sikit 😅 lepastu nurse pakai doppler dapat la dengar hearbeat dia asalkan nak tahu je ☺️

Haritu saya checkup kkia masa 16week, susah nk cari heartbeat baby jugak. Sayup2 je dgr. Baby duduk dalam sgt nurse ckp. Rasa sebab buncit tebal perut kot, susah nk dgr heartbeat baby lagi. Saya pon kandungan ke4

Saya da 26w. Haritu nurse pun kerut2 dahi cari heartbeat baby guna doppler tu. Padahal budak dalam perut ni dah bersilat. Tapi heartbeat tak jumpa. Lama sikit baru jumpa 🤣

kebanyakan nurse kk check gune Doppler selepas 20w .baru snng jumpe heartbeat baby .ape ape pun nak confirm pergi check dkt private clinic.

semalam saya pergi kk nurse check hearbeat guna doppler dah dengar dengan jelas 15week , tiap orang tak sama kot tapi sepatutnya dah ada

Nurse check guna doppler ke sis? 17w baby dah besar tau hearbeat pun dah kuat. Apa kata nurse try ke swasta utk confirmkan?

1y ago

nurse just cakap, baby kecik lagi. tu lah, macam tak logic tapi sbb dia nurse, saya percaya lah. 😅 sbb nurse kk kan? tak pergi lagi klinik swasta utk check.

pergi swasta scan dan cek. moga baik2 saja. aamiin.