nak tahu penggunaan susu ibu

assalamualaikum saya berpantang anak sulung..nak tanya ibu2 sini yang berpengalaman ☺️ berapa lama susu ibu boleh tahan kat luar selepas pump? 2, susu ibu yg disimpan dlm peti ais , slps cairkan brp lama bolh guna?

3 Balas

sye ade tnyr nurse kerajaan.. susu ibu yg dah pam simpan dalam peti beku tahan 3 bulan.. kalau nk guna letak dalam peti bawah cairkan dlu.. pstu rendam dalam air panas bagi hangat.. susu yg dah cair tahan 8jam jee.. kalau susu dah bagi baby mnyusu die x habis boleh simpan dalam peti bawah jer jngn bekukan, tahan selama 4 jam jer susu tu.. sebaiknye habiskan xyh simpan dah susu yg baby dah guna.. itu yg ape nurse cakapkan🤗🤗

hi awak, fresh susu yg dipam bertahan 4jam pada suhu bilik frozen ebm yg dicairkan tanpa dipanas kan tahan 24jam frozen ebm yg telah dipanaskan tahan 1jam sahaja. susu ebm yg telah diminum oleh baby tetapi masih berbaki juga tahan sejam, baby mesti kena habis kan dlm tempoh 1jam sahaja

1. Seingat saya di luar, 4 jam jika suhu bilik tak de air cond. 2. Jika cair di chiller 3 ke 5 hari boleh guna. Jika cair di luar, jika dah kena air liur anak, 1 jam je boleh guna.