Noriday? Depo? Rancang sendiri?

Assalamualaikum, saya 1st mom. Baby otw 3 bulan in syaa Allah.. Memula nurse KK bgi noriday tapi lepastu dia bagi suntik Depo.. Saya fikir nak rancang sendiri sebab letih nak ulang alik dengan masalah lain.. Saya czer, suami dan saya dah discuss cuti sampai 3 tahun taknak take risk.. Noriday dan depo ni just untuk stabilkan dan cegah pregnancy lagi kan? So incase saya tak ambil dua2 just rancang sendiri...ok tak? Jangan kecam saya, saya minta pendapat sahaja

7 Balas

Nak rancang sendiri pun boleh sis. Awak dan suami kena bekerjasama lah. Do double triple protection. - Bersama luar waktu subur - Pakai condom. Bila pakai condom ni nak pancut dalam boleh tapi advisable pancut kat luar jugak walaupun dah pakai.

Sy rancang sendiri. Utk rancang sndiri ni period sis kne jnis y regular tiap bln sentiasa lebih kurang tarikh supaya mudah pantau tarikh subur. guna kondom masa sebelum dan pada waktu subur.

x pyh la amik noriday. sy amik noriday drh period jd sikit. ntahla hormon jadi x stabil. for now sy rncng sndiri je. btw sy pon czer ank dah 3 bulan lebih

2w ago

saya makan noriday, period tak stop sampai baby nak masuk 3 bulan dah. ni saya baru stop dalam seminggu, okay ja takda period dahh

Boleh bgtau ambil iucd, jd x perlu ulang alik.. klu btl nk cuti smpai 3 tahun, klu rancang sendiri ni agak risky juga

Kalau mcm tu boleh try jenis implan(3 tahun sekali)sya pn ambik implan

kk tak offer iucd?