Bancuh susu fm

Assalamualaikum salam semua. Boleh tahu mcm mana ibu2 kt sini bancuh susu fm?? Mcm mana nk agak2 suhu air bancuh tu 40C atau terlalu panas/sejuk? For now utk 2oz/3oz saya letak air boiling dlm 1oz dan selebihnya air biasa (air boiling tu yg disejukkan to room temp). Goncang2 dulu then baru saya taruk tepung susu. Ada ke cara lain yg lebih baik utk bancuh susu fm? Saya first mom dan saya nak baby saya at least dpt khasiat dari susu fm sebab susu badan saya dh kering kontang 😞 #firstmom #ingintahu #bantujawab

5 Balas

Just nice dah tu. Air panas gelegak yg buatkan susu hilang khasiat. Suam takpa & as long as kita tau air tu suam, tak too hot. Nanti lama2 kita dah boleh agak dah suam tu mcm mana bila dah biasa buat. Mcm saya coway mmg ada 4 feature: hot, warm, ambient & cold. So saya terus tekan warm je 😅

suppose ratio 1:3, mcm sis buat tu nice dah.. kalau mcm baby minum 3oz, 1oz air panas, 2oz air room temperature so boleh dpt suam .. klau 4oz, 1½ oz air panas, the rest air room temperature.. ikut je ratio 1:3 tu sis ..

Dh betul cara tu, baby sy minum 6oz sy buat 2oz air panas betul n 4oz air biasa..khasiat fm nie akan hilang if kena direct air panas..kalau air suam xade apa mommy, just fm kena step last letak dlm bottle.

Dah betul cara sis tu. Kalau sis nak keef bf anak, sis boleh consult dengan lactation counselor berdekatan utk bantuan ada kan susu balik. Relactation

sy pn bt mcm tu. dulu je sy masuk susu dulu baru air. yela first mom😅.bljr ilmu dlm socmed.