Bayi naik bisul.

Assalamualaikum, salam sejahtera semua. Perkara biasa ke kalau bayi ada naik bisul? Macam mana nak ubatkan dan elakkan?

2 Balas

Bisul tu from infection kat permukaan kulit baby.. So my advise.. Pakaiankan pakaian cotton yg menyerap peluh kt baby.. Selagi ada bisul elakkan pakai cream,losyen,minyak or colonge baby.. Pastikan tempat bisul selalu kering.. Tukar tempat tido baby dan tuala mandi baby.. After buat tu boleh la jmpe doktor..biasanya doktor bg ubat sapu untuk redakan radang kt kulit bisul tu.. Biasanya bisul berkait rapat dgn kebersihan persekitaran.. Hrp membantu

1st anak saya masa dlm pantang dulu dia naik bisul betul2 kt tmpt buang najis besar. Pegi hkl kena tahan wad dan doktor kata kena buat pembedahan kecil. Sementara nk tggu operate nurse kasi antibiotik kasi mkn utk 3x. Tgk2 bisul makin mengecil dan doktor kata xpyh buat operation. Mungkin awak bole bw ank pegi spital cek dulu dan dptkan rawatan