Bolehkah ibu hamil 10 minggu meniarap?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Ibu² semua..saya mengandung anak pertama & saya tak dapat nak buang hobi saya yang suka meniarap..kandungan saya 10 week..ada risiko pada baby tak? Saya seorang yang lasak jadi saya kurang alert dengan perubahan fizikal saya..kadang² suami pun susah hati dengan sikap kurang peka saya 😅 ada yang sudi share ilmu / tips / pengalaman tak? Terima kasih 😊🌷🍭 #ingintahu #firstbaby #bantusharing

3 Balas

Early pregnancy selagi perut belum nampak dalam 14w kebawah takde masalah pun nak baring meniarap sebenarnya. Boleh refer healthline.com. Cuma jangan jadikan habit time ni sebab bila dah start nampak perut, effectnya kat awak, bukan kat baby. First akan tak selesa la sbb perut dah membesar. Pastu nnt akan start sakit blkg, sakit pinggang kalau biasa meniarap masa perut tu dah membesar

2y ago

Badan saya jenis kecil so memang perut tu da nampak sebab da 10 week..kalau macam tu saya akan cut terus habit saya yang ni sebab saya pun risaukan baby kalau jadi habit..thanks ya 😊

Meniarap tak boleh sis, buat semntara ni sis kne elakkan dulu habit sis ni. Baby tak boleh bernafas kalau sis meniarap, oxygen tak smpai. Ibarat sis hempap baby tu nanti kalau meniarap, Sis kne banyakkan mengiring belah kiri dan kanan

2y ago

Ye sis betui tu, risaukan baby kat dlm so kne elakkan hehe apa2 pon moga dipermudahkan ye sis segala urusan sis hingga ke waktu bersalin nanti

jangan