imunisasi catch-up pneumokokal

Assalamualaikum nk tny ad x dkt group ne momy yg ad budak lahir 2018/2019 usia skitar 4/5y misi KK ad suruh dtg x utk kena inject imunisasi catch-up pneumokokal ? sbb mase sy bwa adik dy inject 4m, misi ad tny kalau ad kakak dy lahir 2019/2018 kena buat appointment utk inject tu. ad x momy" dkt group ni sm mcam dgn sy ?#ingintahu #bantusharing #seriusnanya

1 Balas

Waalaikumsalam. Maaf saya takda anak lahir 2019/2018. Tapi anak sis dah inject pneumococal ke yang 4tahun tu? Kalau belum boleh buat appointment utk vaksin tu. Sb ada baca yang umur 4 tahun boleh ambil vaksin tu tahun ni sampai tahun depan.

10mo ago

haa masa sy cucuk adik dye bulan lepas. so misi suruh bawa si kakak pulak 18hb ni sis. cucuk pneumococal tu utk apa ye ? sma ke dgn vaksin ?