Basuh luka jahitan

Assalamualaikum , nk tanya spe ad pengalaman dah seminggu bersalin normal n luka terbuka , pergi klinik swasta dye bg ubat cuci . Doktor ajar cuci kne seluk sikit dri dlm . Sakit sgt 😭 boleh ke ubat tu letak dlm botol spray n kita spray je ?#seriusnanya

5 Balas

sy hrtu jhitan tebukak msa hr ke 5cmtu,dok ulang alik cek kuning baby. nurse ada cek skali kita pnya luka dh baik ke blm.msa tu dpt taw tbukak/ renggang blh nmpk benang tu dh kendur. smpai sy kna hr2 ulang alik kk utk cuci luka dlm seminggu cmtu.pstu selang shari..smpai dh ok. nurse kk ajar guna kapas basahkn dgn air masak@ air ubat yg klinik bg utk cuci tu(sori xtaw nama apa air ubat tu) & dep dep kat tmpt luka.pstu lap bg kering.sy hrtu drah still byk mmg kna pkai pad..so kna rjin tuka pad .nurse dlu pesan shari 2 kali cuci cmtu. mkn pon kna pantang sama. dlm sbulan jgk baru baik luka tu. nurse ada jgk bgtaw kalo p klinik swasta/ farmasi depa bg krim utk bg isi tumbuh cpt.tp xdigalakkan sbb kalo kita salah sapu nnt jd tumbuh isi lebih dh jd buruk.sy xbli pon krim tu tkot salah sapu