Derma darah tapi tak tahu hamil?

Assalamualaikum nak tanya kalau seseorang itu pergi derma darah tetapi tak tahu dia hamil? 1)upt negatif 2)period lewat 22 hari 3)PCOS 4)berat-80kg 5) tinggi-157cm 6)period setiap bulan datang 4@5 hari 7) umur 38 tahun 8)susah nak pergi hospital atau klinik jumpa doktor sebab suami tak izinkan #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab

10 Balas

sy seorg penderma darah.. akhir bln 1 hari tu mmg timing sy menderma, tp ntah knp masa check tu, petugas nurse kt depan bg tahu sy kurang darah.. sy sruh 2 kali check, dia ckp tetap low.. sy x syak apa lg, tp sy check kalendar, sy dh lewat period seminggu.. rasa mcm berdebar pulak.. tunggu la lg 2 minggu bru check upt, yahoo naik 2 line.. 5 kali sy test tau, maklum la 8 thn sy menunggu.. Alhamdulillah penantian sy menjadi kenyataan.. skrg dh nk msuk 11 minggu..

4mo ago

🤍🤍🤍

Kalau haid tak datang, upt -ve, better pergi jumpa doktor yg boleh handle masalah wanita. Pujuk suami sebab ini masalah kesihatan. Lagipun awak ada PCOS. Haid tak datang ada pelbagai sebab selain hamil. Hormon juga main peranan. Saya pun ada PCOS, haid tak menentu. Kejap haid sekejap, kejap lama, kejap tak datang haid lama.

waalaykumussalam. apa soalannya? kalau nak tanya boleh ke tak, kalau tak tahu, boleh je. cuma risikonya, risau nanti hypo. kalau dah check UPT, -ve. tapi sis suspect pregnant, maybe boleh minta dia test Hb dulu. kalau Hb low pun, dia tak bagi derma darah.

4mo ago

ok! terima kasih, cadangan yang bagus

Ini rasanya macam soalan boleh tak makan telur separuh masak sebab tengah TTC, tak tau berjaya ke tak. Kalau saya tengah TTC, saya teruskan saja. Kalau dah UPT positif, saya akan henti. Kena hidup macam biasa jugak kan, tak tau TTC ni berapa lama.

8 tu, so kalau pregnant mmg takyah gi check up bulanan ke pastu beranak kat rumah suami sambut ke? seriously nk tahu jg ni

kalau pregnant dia ok je pergi klinik danhospital, sebab saya banyak temujanji hospital suami dah penat

4mo ago

lega tahu jwpn😅 risau jgk ckp xleh gi hospital tu.. if test -ve tu tak pregnant la tu.. macam mana blh tertanya derma darah hamil tu?

derma darah punya venue dkt mana? klu dkt mall cari la farmasi, beli upt dari sana dan check.

Alhamdulillah x hamil derma darah pagi tadi petang datang haid, sedih sebab tak hamil lagi

klu upt negatif kre x hamil la tu sis..

4mo ago

Setuju

mmg pregnant ke?

4mo ago

tak pasti, sebab dah 23 hari haid x datang