Baby Keluar NICU tak pandai nak hisap Susu badan

Assalamualaikum.. nak tanya... Ada tak ibu2 yg Sama mcm saya..baby duduk dlm NICU diberi minum Susu guna tube..last2 bila balik rumah tak pandai nk hisap Susu ibu... Ada cadangan penyelesaian tak? Dah Cuba susukan tapi baby menolak #firstmom #firstbaby #pleasehelp

3 Balas

Kerapkan skin to skin dengan baby. Kerapkan menyusu badan, jgn give up & bg botol. Menyesal tk sudah bila bg botol sbb baby lebih suka btol, flow laju dan bila sedut terus keluar bukan macam breast kita lambat skt sbb let down reflect kita. Mmg mencabar nk bg dia latch elok, kdg sampai luka puting pergh azab. Tapi tu la kene sabar

sma mcm sy msa mula2. mommy suakn je puting kt mulut dia. klau dia xnk, mommy sapu je air susu bdn tu kt bibir dia. bia dia bau. nnti lma2 dia akn nak. mmg take time sikit

Sy pon bby dkt nicu smggu. Cuba keluarkn puting tkut puting rata dia x boleh hisap. Dan cuba tekan puting ada x kluar susu. Tkut susu xde sbb tu bby toolak

2y ago

Saya pn mcm sis. Rata je dri dlu. Pastu saya rajin pam guna pam susu tu. Kena rajin bt. Pastu tgk dkt tiktok, ada yg guna picagari yg dipotong. Sedut guna picagari and ada jgk rawatan urut dkt area puting tu utk keluarkan sblm menyusu