Baby merangkak dan makan baby

Assalamualaikum n hi mommies. 1. Baby saya dah nak masuk 8 bulan lagi 2 hari. Normal ke baby tak merangkak lagi. Duduk sendiri apatah lagi. Sekarang ni dia belajar angkat punggung n baru tolak badan. 2. Sekarang dia x pandai lagi nak makan makanan y kasar2. Bg biskut baby pyn dia tercekik. Biru bibir masa hari raya ke 2 ritu. Nasib baik ada adik saya. Ramai y suggest saya bg dia belajar pegang sendiri. Tp itu la dia tercekik bl makan. Naik fobia saya. Ajar makan blend ada rasa kasar sikit pun tercekik. #Firstmom #firstbaby.

2 Balas

Waalaikumsalam & hi. 1. Normal. Perkembangan setiap baby berbeza. Boleh google tips cara galakkan anak merangkak. Kalau ada pakai walker, seeloknya kurangkan atau takpayah guna pun takpe. 2. First of all ibu, jangan ikut orang. Kita yang decide apa yang terbaik untuk anak dan ikut keselesaan kita. Biskut tu bentuk macam mana? Is it chocking hazard? Blw (baby led weaning/makan sendiri) perlukan banyak preparation dari parents sebenarnya. Kena belajar beza choking and gag reflex. Texture/potongan yang bersesuaian. Kalau rasa tak yakin, then boleh guna traditional method, which is kita yang suapkan. Baby actually fast learner, cuma kita kena demo secara kerap dan consistent. Belajar mengunyah, guna sudu/garfu semua tu memerlukan latihan. Kena sabar latih setiap hari. https://m.facebook.com/groups/happybabyfoodsmalaysia/permalink/1309077823265399/?mibextid=Nif5oz https://m.facebook.com/groups/happybabyfoodsmalaysia/permalink/1289600431879805/?sfnsn=mo&ref=share&mibextid=DcJ9fc https://m.facebook.com/groups/happybabyfoodsmalaysia/permalink/548623295977526/?sfnsn=mo&ref=share&mibextid=DcJ9fc https://fb.watch/km9o3onaUY/?mibextid=DcJ9fc Do join Happy Baby Foods Malaysia di facebook.

sama la kita. baby sy dah 8 bulan tapi tak pandai merangkak lagi. cuma kalau mengengsot ke depan tu perghh laju sguh. cuma skrg dia tgh blajar nk duduk je. bab mkn sy bg dia puri je. pernah masa raya sy bg dia pgg sdri buah tembikai. dia tercekik sampai fobia sy dibuatnya. skrg kalau mkn apa² wajib blend dulu. tgulah dia besar sikit bru ajar mkn sdri.