Anak Premature

Assalamualaikum mummy, maaf ye saya nak bertanya normal ke anak saye dah 5bulan+ masih takboleh nak meniarap lagi? anak saya prem, ke anak prem ni perkembangan dia lambat sedikit dari baby yang normal? boleh share pendapat dengan saya? #bantusharing #bolehbagipendapattak

9 Balas

Selamat pagi sis..ya,tu perkara normal sis tak kira baby prem or lahir normal.Sebabnya lain baby lain perkenbangannya.Macam sy baby boy(anak kedua umur skrg 9bln lebih),dia meniarap masa umur 8bln lebih.Ada baby cepat meniarap ada baby lambat meniarap tapi kalau baby sis umur 9bln belum pandai pusing badan,sis cepat² maklumkan dekat misi kkia,nanti dorang ajar cara utk meniarap sebab dulu ada misi bagitau macam tu dekat sy.so bila sy tau baby sy lambat meniarap wlpn lepas umur 7bln sy decide utk ajar baby pusing badan dan ajar dia meniarap setiap hari sebelum menyusu atau sebelum makan.so masa 7bln lebih auto baby sy pandai pusing badan dan 8bln lebih dah pandai meniarap sendiri sampai takut nak tinggal dia sorang² kat sofa😅Kalau tinggal sekejap² sj di sofa. Sekarang nie banyak tutorial di youtube,tiktok,ig utk ajar anak meniarap.Sis boleh try buat setiap hari ya sebab misi kkia kata anak wajib meniarap sebab itu perkembangan yg baik utk baby.Kalau sis bimbang anak lambat meniarap,itu perkara biasa ya.Sebab sy sendiri pernah lalui.Cuma sis jangan terlalu bimbang sangat.Takut stress nanti.

hi sis....Sama la anak kita ....anak sulung sy prem.....dia start meniarap masa umur 7 Bulan lebih....perkembangan baby Pren mmg slow tapi X la slow sgt....anak sy start Jalan pun masa umur setahun 7 Bulan ...it's ok sis....just give some time....baby Akan develop Dgn baik...Kita kena sentiasa beri semangat utk dia...always say "u can do it and I love you" we should trust them and show unconditional love and support ❤️🌹 kalau Ada org tanya2 knp anak X meniarap lagi, knp anak X merangkak lagi, knp anak X Jalan lagi, sis jgn layan....abaikan je mulut2 yg toxic Tu...ramai yg tanya2 mcm tu psal anak sy tapi I X pernah layan...skg anak sy active dah umur 2 tahun...skg Pula org tnya knp anak X pandai ckp....but i X layan....mulut org mmg mcm Tu...setiap Hari sy Akan bercakap, bermain n ajak anak utk pergi jalan2, dan buat activity ringan Dgn anak..... slowly2 dia mula sebut nama haiwan, nombor, alphabet n boleh menari/menyanyi sikit2....as a parents Kita kena confident ya sis....anak sis pun Akan berkembang Dgn sihat, cantik n cerdik...🌹🌹🌹❤️❤️❤️❤️

Baby prem lain perkembangan dia awak. Jgn down eh bila org banding2kan. Nanti awak yg stress. Lain anak lain cara perkembangan dia. Awak kena yakin, anak awak membesar dgn sihat. Normal tu belum meniarap lagi. Kerap kali buat tummy time dekat dia. Anak sy lahir cukup bulan, tapi tak pandai meniarap lagi walaupun dari 2 bln dah ajar tummy time. Saya selalu jaga mindset mcm ni tau, "anak saya, saya yg jaga dan besarkan. Sakit penat lelah saya jaga dia, hanya sy yg rasa. Org lain takkan dapat rasa pun. Diorang tau cakap jer. Pedulilah yg penting anak aku sihat" - mcm ni lah saya tiap kali ada benda negatif dtg menjelma 😝

Waalaikumsalam, ya milestone untuk preterm baby berbeza dengan full term baby. Puan boleh rujuk artikel dalam TAP ni. Saya kongsikan link di bawah https://my.theasianparent.com/perkembangan-bayi-pramatang/amp Sekadar info, apa yang di kongsikan dalam link tersebut hanyalah sebagai panduan sebab perkembangan setiap baby adalah berbeza. Jika ada sebarang keraguan, dapatkan terus consultation daripada doktor/nurse semasa checkup untuk baby. 🌹

anak sy 2 org prem, 32 weeks dan 28 weeks... 8 bulan bru niarap... tpi x merangkak, x duduk 🤣 tau ii je setahun 6 bln dia trus pndai berdiri papah dinding , anak prem is special wak... tk perlu dirisau perkembangan dia lambat ke cepat ke doc misi sngt memahami, lagi pon org kata anak prem ni bijak... bijak yg sngt luar biasa... nnti awak sndiri akan nmpk bila dia dh besar 🥰 so x perlu down ye

1y ago

Anak sulung sy pon prem.. 35w .. 1y3m bru nk boleh jalan jatuh 🤭 skarang dah 1y10m .. dah petah bercakap .. sampai mummy dia tak ter layan 🤣 Alhamdulillah anak prem bijak .. yakin dgn anak sendiri .. insyaallah tadak apa2 🫶🏻

wsalam, rasanya sama je kot dgn yg biasa. baby yg lahir cukup bulan pun ,ada je yg lambat. so jgn fikir mcm tuh yaa. perkembangan anak tak sama, dlm buku diorg rasa ada bab ni. ataupun awak cuba kerap buat tummy time dkt dia .

1y ago

Baik puan, terima kasih ye, itulah cuma terasa sikit bila org banding2kan anak ni. Anak org lain 3 bulan dh boleh meniarap. Itu yang membuatkan saya tertanya2 tu. Terima kasih ye puan ❤️

Anak saya 2 boarder line prem, sorg meniarap umur berbulan2, sorg lagi umur sebulan lebih da berpusing meniarap sendiri. Lain budak lain progress dia, dont worry okay💪🏻

Anak saya pon lmbt jugj nk niarap.. 6buln lebih baru boleh niarap... Lahir 37w..tkpe...jgn risau.... Lain budak lain perkembangan dia.. Hehehe

ade ajar tummy time?