Tak habis minum susu setiap kali bangun tidur

Assalamualaikum mummies, nak tanya (maaf pnjng sikit) , bayi saya 2 bulan 13 hari, fully fm. Bulan pertama minum Dupro, serasi tapi makin lama ada kahak (pernah sedut kahak sekali), bulan ke-2 saya tukar Dutch Baby alhamdulillah serasi. Tapi sejak cucuk 2 bulan minggu lepas, kerap tak nak minum susu abis. Lepas tu tiba² muntah susu byk, nk nyusu pon nangis menjerit, ngelak xnak hisap. Sebelum ni minum 3oz sentiasa abis, skrg ni 2oz pon xabis. Kdg tu 1oz ja minum setiap kali bayi bangun. Mula² saya fikir mungkin perut bayi xselesa dgn Dutch Baby dah, jadi saya tukar Lactogen. Tak serasi, bayi cirit warna hijau. Saya bg Dutch Baby dulu tapi langsung tak nak jugak minum. Last² saya bg Dupro (Pek baru,blom buka & bayi batuk kahak 4 hari dh) Bayi nangis² , kena pujuk lama tu baru lah minum, tu pon 1oz-2oz je . Selalu ja bila basuh botol mesti tgk brpa oz lagi bayi tak abiskan. Najis bayi lepas cirit warna hijau cair, lepas bg dupro makin lama makin warna hijau kuning pekat. Ada tak mummies pengalaman mcm saya? Apa patut saya buat ya? Buntu dah saya. #bantujawab #SeriusTanya #firstmom

3 Balas

cuba nan lactose free. kalau ada bajet lebih beli similac lactose free. baby full fm kena cari susu yg serasi tambahan newborn usus tak berapa kuat lagi. nanti dah besar sikit 5,6 bulan baby pun dah kuat bagi balik susu yg minum sekarang.

1mo ago

baik. nnt saya try beli lactose free plk. sebelum ni beli nan stage 1, cirit jugak. jadi stop terus susu lain, minum Dupro je

bby sy pn mcm ni jg perasan lps vaksin 2bulan..bru lps vaksin 4hari lepas..bby tiba2 xnak myusu biasa sblm ni hbs 3oz..lps tu ada muntah susu bnyk jgak..

minum lactogen mmg tahi wrna hijau kn sb ada zat besi

1mo ago

haah, tapi bayi cirit lepas minum lactogen. tak berani dh nk bg. lepas cirit, nangis tak henti.