vaksin BCG

assalamualaikum mommy2 semua..nak tanya ni normal ke cucuk vaksin BCG dkt bahu baby xde tanda apa2...dalam buku klinik dia dah vaksin tapi xde parut pn dkt bahu dia..#ingintahu #firstmom

11 Balas

rasa mcm klo takde parut kena cucuk lagi sekali. takpe.. nnt waktu checkup sebulan bby, nurse kk akan check parut bcg. klo nurse senyap je, sis nak double confirm tanya je nurse pasal bcg tu. no worries.

sama la kita sis .. ank ke3 nie cucuk bcg perasan jgk takde bekas or parut . sblm nie anak² lps cucuk akn naik berkuping dkt tmpt bcg tuh .. yg ni sy prasan mcm takde apa² ...

bby sy sbulan lebih baru jadi nanah dan bengkak ..skrg 2bulan ada parut tp msih wrna mcm merah2 redam cmtu ..bby awk umr brpa ? bwh sbulan mmg tak nmpak ..

baby umur brapa? selalunya sebulan baru bekas cucuk tu bengkak, jadi nanah, kmudian baru berparut.

baby cucuk firsr 2 bulan pastu setiap bulan kne cucuk k3

Klau tak berparut rasa kena cucuk lagi sekali

Parut tu nk timbul amik mase dlm 3 bulan baru ade

nti g KK rajin2 la bertanya kt nurse..

mula2 memg x nmpk..

anak dh brp bln ?