bersalin hospital kerajaan

assalamualaikum mommy's , sy first mom , due bulan 10 ni . nk tanya , kalau nk bersalin hosp kerajaan tp nk wad kelas 1 atau 2 , kena letak deposit berapa ya , dn anggaran untuk kedua ii jenis kelahiran berapa ya ? normal and czer . sbb sy nk standby siap ii , xthu mcm mana nk mntk wad kelas 1 atau 2 . ada sesiapa yg berpengalaman ??? #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #firstmom

2 Balas

Wsalam. Utk org awam, klu nk duduk wad kelas 1 or 2, bgantung pd kekosongan..klu available, bayar on the spot masa dftr masuk. Then tentang jenis kelahiran..standby dlm rm150 (czer). Normal delivery lebih murah dari ni. Dan masa discharge kne buat bayaran lg utk ubatan. Ini tak termasuk if bby kena tahan wad (nicu/paeds).

Tak silap saya if nak masuk ward class 1/2 kena ikut kekosongan. Kalau ada baru boleh masuk. Deposit 800. Untuk normal biasa bawah 800. Nanti balance dia bagi balik. If czer 1k-2k depends on keadaan. Sy tengok dekat tiktok dia class 1 emergency czer. Bayar dalam 2k termasuk deposit 800.