Buah Testis Anak Tak Turun Usia Setahun 8 Bulan

Assalamualaikum hi mommies2. Ada tak mommies2 kat luar sana yg ada pengalaman buah Testis tak turun pada usia setahun 8 bulan? Sebelum ni dari awal lahir sampailah sblum ni buah testis nya normal. Just lately ni dh 2 bulan, suami saya mcm perasan bhgian kantung telur anak saya lain. Dh jumpa Dr, n Dr ckp mmg buahnya ada kat atas.. Tak trun.. Dr dh turunkan satu, yg satu lagi masih di atas.. Dan berkemungkinan satu ni, akan naik semula.. Mommies2 yg ada pengalaman dan experience, apa tindakan yg mommies2 buat ya.. Bila dapat tahu keadaan anak puan mcm ni.. Saya kesian sgt2 kat anak kalau kena operate.. Dan kalau berurut pula saya risau sgt2.. Sebab tu bhgian yg sgt sensitif.. Risau kalau salah urut.. Saya buntu hrus buat pilihan mana stu.. Bantu saya 😢#bantusharing #ingintahu #pleasehelp

6 Balas

Sama kes macam anak sulung saya . Masa dia 1y7m jumpa pakar pemakanan sebab berat dia tak naik . Lepas tu kebetulan doktor tu check sekali kantung telur dia , doktor cakap tak rasa dia punya "batu" tu . Then doktor nak refer pakar tapi belum bagi tarikh . Lepastu saya suruh suami , ayah & mak rasa . Suami dengan mak cakap ada rasa sebelah je . Setiap kali mandi saya akan rasa kantung dia tu memang rasa sebelah je . Lepastu saya ada pergi kk checkup perut sebab pregnant , kebetulan terlintas nak tanya nurse pasal anak , then nurse tu cakap mungkin "batu" anak naik ke atas . Dia suruh urut slow slow . Sekarang anak dah 1y10m , saya baru check semalam dan pagi tadi , alhamdulillah dah rasa dua dua turun masuk kantung teluar dia ... *masa baby lupa nak tuam sebab busy ulang alik klinik dengan kena than wad lagi sebab g6pd*

1y ago

Saya urut dekat bahagian bawah perut atas dia punya bebird tu turun ke bawah . Urut slow slow je . Nak elok lepas mandi , sapu minyak telon dia then urut . Macam saya , saya sapu minyak lepastu tuam kejap dalam 10minit dekat bahagian bawah perut tu pastu baru urut ..

Saya ade pngalaman anak sulung saya mcmni hernia..tapi buah dia besar sebelah..operate umur 7bulan msetu..buah dia jadi bengkak klau time ngis,meneran nk berak..Alhamdulillah seminggu je luka da sembuh,just minor operation..doc ckp ade lubang yg xttup sempurna tu mnyebbkan usus tertolak ke lubang tu n trun ke bawah(buah) tu jadi bengkak..mula pkir nk pegi ngurut je naik kan smle,tpi pkir panjang takut besar nnti bende tu jadi balik..biase baby boy lagi senang dpt hernia ni dri baby girl

anak kedua sy,last skali operate,cepat je smbuh..mula2 memng risau tkut operate,tpi fikir2 baik operate,sbb baby mngkin x selesa bila buah tstis dkt ats...

2y ago

wc,insya'allah smoga dpermudhkan..amin🤲

Memang kena operate puan, undescended testis boleh menyebabkan kanser jika tidak operate letak di tempat asal

kawan sy ada anak dia mcm ni.. dia operate.. skrg dh ok anak dia..

2y ago

Ok awk.. Terima kasih banyak2.. Btw anak kawan puan tu umurnya brp ya.. Masa kena..

masa baby tak tuam ke ?