25w kurang gerak

Assalamualaikum mommies, sy risau la baby tak rasa pergerakan 3-4 hari ni.. nak g klinik tapi risau nurse semua kata over plak.. nk g swasta tk mampu.. 1/9 ni ada checkup ingat nk tggu checkup skli.. tapi takda rasa sakit perut yg melampau ke apa ke. Rasa cramp biasa je mungkin sbb rahim nk membesar.. Cuma risau sbb tak rasa baby gerak. Dah tekan2 perut, minum manis, masam semua dah. Sama je rasa. Selalunya ada juga Selalu sedapkan hati sbb lemak tebal je. Kalau 28w nnt nk Kira pergerakan mcm mana la sbb lemak tebal, takut tk rasa 🥲..#pleasehelp #firstbaby

6 Balas

Pergi sj klinik sis..sy masa 25w baby gerak slow,pdhl sblm ni aktif sgt..tp hujung2 25w tu dia mula aktif balik..skg dah 26w baby dah aktif balik..25w5d tu warded sbb ada spotting sikit doc nak pantau..dr start masuk sj tmpt cek tu baby dah mula aktif smpi sy nak tidur pun baby masih aktif lg .diam sejam lpas tu dia aktif balik smpi lah sy kluar hsptal,warded sehari ja utk d pantau..sy ada tbca 25w tu baby mmg bnyak tidur..

2y ago

Skrg 26w2d baby makin aktif,masa gerak x skit tp bila duduk lama perut atas belah kanan skit mcm cramp..dgn blkg skli..tp belah kanan ja..baby so far okay..

sama dgn sy . 25w baby kurang gerak . sy stiap hari risau . puas pujuk n cuit2 perut nk suh baby gerak . kalau gerak pun x sekuat biasa . sy ad terbaca biasanya 24+minggu ni bby bnyak tido😅. pergi cek perut cek jantung baby nurse ckp ok . nurse ad bgtau kalau ibu2 aktif sgt & buat kerja bnyak pun kadang2 kita xperasan bby gerak . inshaaAllah sis , semoga tiada apa2 . tp kalau sis risau , cuba pergi klinik cek🙂.

2y ago

Oo alhamdulillah la klau cmtu sis.. sy taknak g klinik atau g hosp sbb risau kita je yg overthink.. sama kita sis baby gerak tk sekuat biasa.. lama tak sis? Tak rasa baby gerak tu?

wsalam sis.. masa sy preggy anak 1st dulu sy banyak kali pergi hospital sbb risau dgn gerakkan bby.. sy xpeduli nurse kt hospital tu nk marah ke ape.. sy yg mengandung, sy yg rasa bby gerak ok ke tak... bile pergi hospital doc n nurse okay je takde pun persoalkan apa2... dorg monitor gerakan bby 24jam.. bby gerak ok, sy puas hati, doc pun ckp semua ok.. so sy balik dgn hati yg tenang 🤭🤭

2y ago

Yekee. Alhamdulillah bestnyaa kalau jumpa yg baik2 cmtu.. kalau g swasta boleh check ke sis?

Mse 26w mse tu pun bby kurang gerak jgk .. biasa pkul 11 or 12 tgh hari sy ad rse bby gerak even skit .. smp pkul 3 lbih tk de rse gerakan bby .. waktu tu sy keje, mnta izin pergi klinik swasta utk scan .. bila scan, bby okey ja .. ad gerakan tp halus sy kurang rse .. lme skit tu bru dia gerak kuat bru dpt rse .. so hati dh tenang, smbg keje balik 😅

Kalau risau and mmg baby kurg sgt or dh tekan2 pon dia xgerak better pg hospital. Jgn tunggu lama lama Sy ada sehari tu dia kurg grk. Sy cuba laparrr skit then dia berzumba 😂 Sbb mungkin sehari tu sy asyik makan je. So dia kenyang dia hentam tidurr 🥴🥴 Lg besar baby lg dia kuat tidur.. semoga dipermudahkan smua urusan awakk..

2y ago

Oh mcm tu ya.. sy takda try berlapar pulak. Boleh cuba dulu kot 🫢

waalaikumusalam, kalau puan risau sgt lebih baik pergi saja klinik kerajaan. daripada nanti menyesal apa2 kemudian. atau puan boleh baring sambil cuba usap2 perut... goyang2 perlahan perut guna tangan dan fokus ada tak pergerakan.

2y ago

Lemak perut tebal, susah nk rasa dgn tangan 😅.. kena fokus kt perut je.. tapi dh cuba mmg takda rasa apa.. kalau g hosp, kena cop over tak ea? Huhu. Kalau swasta boleh check ke?