Kehamilan 1st trimister

Assalamualaikum mommies semua, saya dh 11 weeks, tapi saya punya alahan makin teruk, asik mual je makan pun muntah. Sampai tk tahu dh nk makan apa, buah tk boleh telan air masak apa enth lagi, bubur pun tk boleh . hari2 pk nk makan apa kdng2 time pk pun loya, tapi badan lemh sangt rasa tkde tenaga. Boleh tolong suggest tak mknn apa yang sesuai?

2 Balas

doktor kk bagi ubat loya/muntah.. lepas makan ubat, kurang muntah.. muntah sekali tak teruk macam muntah sepanjang hari.. doktor pesan stop makan masam dan pedas.. saya stop makan masam dan pedas tak ada muntah2..

9mo ago

Terima kasih ye.. saya appoinment minggu depan kira nanti bgtau je la ye dekt kk n mintk ubat muntah.

boleh try cari ubat (veloxin) dekat farmasi, membantu dekat saya tiga kali je makan takde dah muntah2, elakkan makan pedas sbb itu akan tambahkan rasa nak muntah

9mo ago

Terima kasih ye, nanti saya nak beli dekt farmasi. Saya baru tahu makn pedas lagi cept muntah. Terima kasih info.