Monthly commitment bila dah ada anak

Assalamualaikum.. hi mommies out there.. Saya first time mom, saja nak tau berapa anggaran monthly commitment bila dah ade anak ni.. inshaAllah sy dah masuk 5bln pregnant.. Boleh mommy2 share, dari belanja taska, susu bulanan, pampers, n what else to expect.. supaya xterkejut poket sy nnt 😂 (mmg sejenis suke kira2 bajet ni hehe) #firsttimemom

5 Balas

Waktu newborn at least spend more on pampers and formula (depends on brand juga) lebih kurang rm300(diapers) rm800(formula) susu formula makin umur meningkat akan lebih murah. Newborn mmg mahal at first Bila masuk 1 tahun lebih additional expenses kami - taska 500 - insurance 200 - toys, sabun baby, baby food boleh adjust sendiri ikut keperluan - baby walker/baby chair/food processor/milk warmer or sterilizer/baby car seat semua tu is one off purchase.. depends parents nak beli or not la utk kesenangan. Boleh saja cari semua tu under rm2000-3000

2y ago

haa i see.. kirenye susu utk newborn lg mahal sikit la ye..byk jgak ye belanja part susu tu.. tq sis for sharing 👍

Mmg pampers tu keperluan tp jika ada masa dirumah rajin ingin berbajet dan jaga kulit baby tak terjebak rashes blh pakai lampin dan rajin basuh. Target cepat utk train toddler ke potty supaya tak depend on pampers sangat. Makanan lepas 6 bulan itu blh buat sendiri beri makanan healthy daripada bergantung sgt makanan ready..jimat kit. A year to two year mmg challenging Kdg out of budget

2y ago

itu ler memikir.. first 1-2 year tu struggle sikit la kot ye.. sbb mknn dia lain sikit.. bile da besar dia da bole mkn same mcm kte.. tq for sharing sis 👍

kalau ank sy. umur setahun 6 bln ubat cream utk 3 bln sekli rm400 susu rm500 mknan rm300 set mandian 6 bln sekli rm150 upah pengasuh rm800 pempers rm150. # ank mnum susu kambing sebab alegik dgn susu lembu. cream pula utk ubat ekzema. masa newborn susu rm700 pempers rm300 yg lain semua sma

2y ago

wahh dkt 1k jgak ye.. tq for sharing sis

Average rm7-8ratus. Babysitter (depends area - hntr pengasuh or daycare), pmpers, toiletries, susu (depends), learning card, mainan to stimulate their motor

2y ago

tq for sharing sis.. xterfikir bab mainan tu 👍

Sis kerja ka?? Kalau kerja anggaran termasuk taska ada lah 800 keatas😅😅

2y ago

aah sy keje sis.. ok nmpk dah mase depan cmne 😂 tq sis