Ruam panas dekat leher baby

Assalamualaikum mommies, nak tanya leher baby saya melecet sebab ruam boleh suggest tak cream atau gel apa yang sesuai ? baby saya baru berusia 20hari. Saya ada inform nurse saya tapi dia cakap benda ni normal sebab baby pun dah besar. UPDATE: Alhamdulilah leher anak saya dah okay, saya letak cream snow white dekat leher dia sikit. #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #firstmom #bantusharing

Ruam panas dekat leher baby
21 Balas

teringat masa baby jannah usia newborn dia pun ade skit macam ni bawah leher tetapi takdela banyak. sapuan cream ni sis berbeza setiap baby.. ade yang rasi ade yg tak rasi ngan baby.. cream yg ok sudocream sebamed baby cream(saya pakai) snow White (saya pakai) drapolene bepanthen tasneem skeenz (adik ipar pakai) saya pakai snow White sehari dah kering 2 hari alhamdullilah ok dah sebab tak banyak kan. tu je lah cream yg saya boleh syorkan😆. baik sis Tanya doctor dlu.

pernah jadi kat anak 1st sy. Lupa pakai cream apa. tp utk cegah jd mcmni setiap hari sy lap leher baby no2 sy dgn kapas basah. selak skit leher dia nk kasi kena dekat pelipat2. Sentiasa lap bila dia berpeluh. pakaikan dgn pakaian yg nipis dan serap peluh. Dan sy x bedung dia bila waktu siang. Baby no2 sy tak mudah terkejut dan senang tidur walaupun tanpa berbedung jd yg ni ikut baby masing2 lah ya

wasalam.. anak sy pun ada ruam juga bhgn leher.. ruam ringan2.. tak teruk sampai cm ni. sy cuma lap guna kapas dgn air. pakaikan baju siang yg sesuai. sy biasa letak anak dlm bilik. sy pastikan bilik sejuk. masa mandi pun, sy lap je guna kapas dgn air. setiap hari sy buat cm tu. ruam x teruk sgt. sy tak berani letak krim.

4mo ago

thank you for your reply mommy, saya try lap guna air dulu.

anak saya dulu mcmtu laa. saya sapu tepung ubi. anak saya kalau sapu cream lain makin teruk melecetnyaa. saya sapu tepung ubi terus takde melecet. kecuali bila anak berpeluh panas, dan aktif bermain sana sini haaa mmg melecet balik laa. sapu je tepung ubi terus tkde da melecetnya

4mo ago

yeee senang dpt pulak tu. murah pun murah. cepat aje melecet tu hilang. sekali sapu aje

Mmg normal tapi takleh dibiarkan. Aduhai nurse pun. Kalau saya suka pakaikan baby nappy cream offspring tiap kali lepas mandi walau takda rashes. Kalau sis nk guna cream lain pun boleh, sapu je semua tempat utk elak rashes timbul. Bukan sapu time dah timbul rashes je tau

4mo ago

Sudocream bukan untuk bahagian nappy saja je sis? Cuba try bepanthen. Anak sy pakai bepanthen dan guna lotion cetaphil baby. Ruam makin ok dan makin hilang.

Kesian baby nampak pedih kn. Anak sy ade eczema kdg2 smpai jd mlecet. Dr srh lap dgn air je then lap bersih. Pakai kn lotion 2jam sekali bagi kulit xkering. Lotion yg hypoallergenic yg ade ceramide untk repair blik skin barrier baby.

anak sy ruam di leher dan pergelangan tangan. saya stop pakai sabun mandi dulu. lepastu sapu skeenz tasneem, pastikan bahagian pelipat kering lepas mandi dan bawah leher tu saya lap dengan minyak zaitun. guna kapas.

sama sis MCM anak Sy dulu ...makan masa jugak la nak baik Sy pakai drapolene.. selepas Sy pergi klinik swasta doktor suruh beli yg ni..jangan berhenti letak drapolene sampai dia betul2 sembuh..

anak sy pon macm tu tpi sy x sapu mana" krim cuma setiap kali mandi sy x sabunkn dia area leher cuma bersihkn guna air biase je alhamdulillah da berkurang bintik" ruam merah" pon da hilang

wsalam, mummy boleh try beli antibiotics cream(fusidic cream) try apply sehari 3kali, andai tiada perubahan, mummy boleh bawak baby ke klinik ye, takut makin teruk