Perancang keluarga

Assalamualaikum mommies. Boleh ke kalau beli pil perancang di farmasi je? Tak consult dengan nurse KKIA. Ada apa² effect tak?#advicepls #pleasehelp #ingintahu

8 Balas

mcm sya , sekali je KK bg ubat perancang. bulan seterusnya sya beli kat klinik swasta je sbb jenuh masa tggu kat klinik sambil bwk baby lgi.. kat swasta bole beli terus utk 3bulan.. sya fully bf dan guna pil noriday utk 6bulan pertama umur baby . bila baby dh mulai makan , kena tukar ubat pulak ikut kesesuaian badan..

2y ago

btul , sbb tue bulan kedua sya decide refer swasta je sbb masa menunggu no nak dipanggil tue pya laa lama . berjam jam . last2 jumpa doc , xsmpi 5minit siap. menunggu giliran tue yg xtahan , 😮‍💨 .

I think better consult dulu. Sbab from my cousin experience ada yg ambik pil perancang but ada side effect dikemudian hari. So better consult dulu

2y ago

Yup sis..pil perancang x semua sesuai dengan kita. Ada yg x sesuai sbab dia tengok badan orang jugak. Ramai orang cakap kalau nak merancang boleh tapi mostly secara alami

Biasa kalau ibu menyusu badan perancang yg sesuai noriday je. Bole beli terus di farmasi.

Boleh rancang sendiri.Tak ada effect.Ikut badan.Ada yang ambil pil perancang.Berat Badan naik.

2y ago

insaf dah. sebab rancang sendiri+kondom la dapat no 2.. risauu 😂

Waalaikumussalam boleh je sis,sbb kt farmasi pon ada “pharmacist” yg boleh consult psl ubt

2y ago

Memang farmasi wajib ade pharmacist..sbb utk jual2 ubt tu sume memerlukn lesen..dan lesen tu hanya pharmacist ada,xboleh jual ubt sekiranya xde pharmacist..slh dr segi undang2

boleh je. cuma kena tahu jenis perancang apa yg sesuai kalau menyusu badan

2y ago

haha betul sbb tu saya refer swasta je. sama je pun. sbb nak beli kat luar jgk. tapi kena jumpa doc gynae laa

boleh. nti bagitau dorang nak perancang yg mana bagus

bole je

2y ago

tq sis. so boleh la beli luar. risau takut salah je hehe