SIAPA PERNAH KENA GDM?

Assalamualaikum mommies.. Ada yg pernah kena gdm tak? Apa yg saya boleh amal untuk hilangkan gdm ni ya? Ada sapa2 boleh bagi tips tak? Sya pregnant anak kedua.. #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Saya..anak pertama gdm on diet control.... gdm ni x boleh hilang once dh kena... ada byk sbb kita kena gdm hormon pregnancy /uri/pemakanan kita ...selepas brsalin die akan hilang.... dn kena minun air gula slps 6 minggu brslin utk pastikan sama ada gdm sbb mngandung ataupun mmng dh ada diabetes.. jaga pengambilan gula.... makan dlm konsep suku suku separuh... makan on time...jgn tunggu lapar ...elakan mknan yng ada kandungan gula, carbohydrates... fast food/packed snacks/jus buah semua perlu dielakan.... control makan je.. jgn x mkn langsung nnt jadi hypo😑...nanti kk akan bgi meeting jumpa pakar pemakanan.. sana sis blh tahu..cara control porsi makan... buat senaman ringan/walking ..minum air kosong byk

wslm. ni kandungan ketiga sy,tp pertama kali ada gdm. bila dah disahkan ada gdm,memang tak boleh hilang sis. doc akan pantau sama ada setiap hari,seminggu @ 2 minggu sekali,atau sebulan sekali mcm sy,bergantung pd result bsp sis. kalau cantik result,sebulan sekali bsp dan boleh on diet ja. jaga pemakanan setiap hari,amalkan LCNS,in shaa Allah result bsp akan cantik. nanti lepas 6 minggu bersalin akan buat mogtt sekali lg utk sahkan sama ada kita ni ada gdm shja atau memang penghidap kencing manis sebelum pregnant