Sangkut gula

Assalamualaikum mom semua. Saya nak tanya tempoh hari saya minum air gula lepastu nurse KK call saya kta gula dlm darah tinggi tpi sya tk thu bacaan dia yg mna stu😅. Tulisan dia mcm ni. Fasting blood sugar (5.47) 2H postprandial (9.46) jdi yg tinggi tu yg mna stu ya.. lpstu bacaan normal dia sbnrnya berpa?.. lpstu knpa ada fasting dgn 2H tu apa😅.. lpstu kan doktor suruh 4x shri check gula disbbkn sya ada alat dia jdi sya tk kisah bolh buat sndri. Persoalan kedua nk check darah tu nk kena hari² atau selang seminggu 1x?..#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #seriusnanya #firstmom .. please tlg saya comfuse

10 Balas

Waalaikumussalam sis❤️ cara bacaan dia mcm ni: (Ambik darah pertama) untuk fasting blood sugar range normal : 3.5 - 6.0 Untuk selepas minum air gula dan (ambik darah kedua) selepas 2 jam/Hour normal range : 3.9 - 6.7 Sis punya tu tinggi selepas ambik darah kedua yg 2 jam tu. Dia jangan lebih dari 7.8 sis🥰 hihi takpelah apa2 pon moga urusan sis dipermudahkan ye🤲🏻

2y ago

tinggi tu sis..sangkut gdm dah tu.. kalau tinggi sgt..nnt doc suh mkn ubat utk kawal gula.. actually bukan mknn manis je yg wat gula dlm drh naik..tp carbo yg kite makan gak..so kene sukat la makan..kene seimbang..nanti ada slot jumpe pakar makanan cmne nk kawal gula dlm drh..sbb sy pn sangkut gdm ms 28w..tp 6.5 je rasanya..so wat bsp 4x shari tu..takdelah over range .sbb tu kene kawal makanan. sy GDM on diet..takyah mkn ubat or cucuk insulin. semoga dpermudahkan urusan awk ye.

Wa'alaikumsalam... Saya salah seorang gdm dc in pregnancy... Bacaan normal adalah di bawah 5.1 sebelum minum air gula setelah berpuasa start 10pm... Saya sangkut bacaan first pada 5.1, tu pon dah dikira tinggi walaupun border line... Bacaan kedua selepas 2 jam minum air gula sepatutnya tak lebih 6.7, 7.8 adalah bacaan selepas 1 jam makan...

tinggi untuk bacaan kedua sis.. gdm dah.. saya pun gdm jgk kalu saya ada lah berapa kali 2minggu sekali,sebulan sekali.. tapi sejak trimester k3 ni asyik kena 2minggu skli skrg lagi saya gdm on ubat so doc ckp tempoh sehingga 38w saja kena bersalin.. semoga kita IBU2 dipermudahkan segala urusan yaa.. skrg saya mengandung anak ke6

2y ago

Saya pelik la kenapa saya kena datang 2 kali seminggu😅 lagi kerap dari orang sarat mengandung… padahal baru 2nd tri

gula sy pun tggi sis..tggi sgt..dok call srh dtg klinik.sy mmg tak ada bnda tu jd tpkaa jgk la beli.then buat bsp kt rumah.sblm srapan slps 2 jam srapan cek gula lg..cmtulh..smpai la nt branak kata dok 😅😅😅 degil sgt gula nie nk trn sis..sblm slps pun gula x trn² hehe

Wasalam. Bdasarkan apa yg awk explain...yg tinggi tu bacaan lepas 2jam minum air gula (9.46). Normal bacaan lepas 2 jam ialah 7.8 ke bawah. Utk BSP, selalu nurse akn panggil dtg klinik dulu. Then baru kita buat sendiri. Boleh call kk utk kepastian.

tmpt sy kk shah alam fasting blood sugar 5.4 tu pn dh tggi n kira dh sgkut gdm..yg lps minum air gula dh jd 9 tu pn lg tggi patot xleyh lebih 7 kot x silap..lupe dh..ape pn mmg sngkut la tu..bertabah la..

Ikot pada doc minx.. xtntu kdng 2minggu sekali kadng sebln sekali.. tp mase puase 5 lebih tu rase kne 2 minggu sekali sebb tinggi tu… dye sepatut mase puase tu 4 lebih aje

2y ago

tu lah saya tk sngka pulak bolh sangkut gula pdhl tk suka yg manis😅.. tpi doktor kta kena buat sminggu 1x

Macam sy sebab sangkut juga gdm kena jumpa doktor 2 minggu sekali.. sehari sebelum jumpa doktor kena check gula yg 4x sehari. Sebab esoknya jumpa nak kena review result tu

boleh try minum air rebusan daun pandan.. Saya try minum ni sepanjang gdm.. Alhamdulillah, bacaan semua normal. Sambil tu memang kena control makan.

2y ago

selain pandan boleh try apa sis?

tukar beras , brasmathi… yang low GI