mengeras@perut memulas

Assalamu'alaikum mamy² semua.. Sya nak tnya,, kalau perut asyik memulas ng mengeras tu dah tanda² ke.. Smlm baby asyik mengeras dan perut memulas je smpai tersa sakit sgt pinggang tpi tak ad trun tanda ap² mcm lendir, drah or air ketuban.. Hari jie dari pagi smpai skrg bby asyik mengeras je,, perut memulas jarang² plok.. Risau la plok #baklanakpertama

10 Balas

Mlm semalam saya pegi buat scan 3D4D igt dtg buat scan nie, dgn harapan dapat lah tgk muka atau gander dia , iyelah dah 36week kan takkan taknak tunjuk lagi😞 Ehhh sekali scan dia boleh meniarap lah kat dalam tuh🥴 Yg dia bagi tgk bibir dia jer hampehhhh betull😂 Yg siabah sebelum pegi scan bukan main lagi nak menyakit kan hati ibu nie “jap lagi scan mesti muka ikut saya kan sayang” Kau igt kau gempak dua-dua anak aku nak kena ikut muka kau lebihh ini bapak 🤣 (DALAM HATI BERCAKAP)

4y ago

Jawapan xde kaitan dgn soalan..😄

dah bersalin ke sis.tu tanda nak bersalin.saya pun tak turun tanda apa2 just mengeras je perut tu.saya kira berapa minit sekali mengeras bila rasa kerap dan pergerakan anak tak dapat nak detect sebb mengeras jadi saya terus je ke hospital.sampai sana dah buka 3cm..kena warded.besalin keesokan harinya..alhamdulillah dapat baby boy..

Sy pun sebelum ni perut asik mengeras... risau sy terus ke hospital. Dr check jalan dah bukak 1cm. Dr suruh balik dulu... Selang 2 hari sy mula dah rasa sakit pinggang bawa ke ari2... mlm tu jugak sy brsalin. Sy pun tkde kluar apape tanda. So pd pndapat sy better sis pegi hospital klu perut kerap mngeras..

Sy pon hari tu macam tu lh pegi hospital penawar dokter Chek bru bukaa 1cm dia x Bagi blk last2 kna cas 900 smlm je xde ape ape pon ubat pon xde so skrg ni takut pulak nk pegi hospital takut kna cas mahal lg tpi Perut sy asyk mngeras je ni pinggang pon skit 😔

Tand2 pert kerap mngeras pn ada jgk smpai sne chek jln dh buka wlau xde tnda turun ape pn.. sis kna segera ke hsptl..sb kkak sy sme mcm sis prgi hsptl chek dh 4cm.. mudah je sb xde tanda just mngeras je..

pengalaman sy,itu tanda bersalin. saya pergi hospital jalan dh buka 2-cm. then scan,air ketuban dh kurang. mujur terus ke hospital,warded. then besoknya terus proceed utk induce bersalin.

xperlu tunggu tanda darah @ pecah ketuban sis, kalau mengeras kerap dlm 10-5minit terus ke hospital sis.. tanda juga tu.

betul. sy pn sama.39 mnggu hrini. baby mngeras jaa. saya ada kluar keputihan ja. Yg lain takde

pergi refer klnik or hsptal laa kak . kea nk beranok dhh tuu.. hahahahaa

Dah besalin ke sis..tanda nak besalin dah tu